Внаслідок війни в Україні знищено 30% інфраструктури

Внаслідок війни в Україні знищено 30% інфраструктури

Вторгнення Росії пошкодило або знищило до 30% інфраструктури України тотальною вартістю у 100 мільярдів доларів, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, додавши, що реконструкції можна досягти за два роки з використанням заморожених російських активів для фінансування. Про це повідомляє Reuters.

Україна раніше не окреслювала конкретний вплив на інфраструктуру, таку як дороги та мости, хоча чиновники кажуть, що загальний рахунок за пошкодження всього, від транспорту до будинків та інших будівель, наразі становить близько 500 мільярдів доларів.

«Практично всі складові нашої транспортної інфраструктури в тій чи іншій формі постраждали», – сказав Reuters Кубраков.

За його словами, вторгнення, яке Росія розпочала в лютому, назвавши його «спеціальною військовою операцією», зачепило «20-30% усієї інфраструктури з різним ступенем пошкодження та різним рівнем руйнування». Понад 300 мостів на національних дорогах були зруйновані або пошкоджені, понад 8 тис. км доріг необхідно відремонтувати або відновити, а десятки залізничних мостів підірвано. Наразі він виставив рахунок у 100 мільярдів доларів. Міністр повідомив, що його міністерство розпочало деяку реконструкцію на територіях, які тепер повернулися під контроль українських військ.

Кубраков сказав, що очікує, що західні країни підтримають відбудову України, додавши, що кошти можна знайти з низки джерел для підтримки зусиль з відновлення. Перше – це активи Російської Федерації, які зараз заморожені практично в усіх великих країнах. Європейський Союз прагне створити міжнародний фонд реконструкції, в той час як деякі політики ЄС закликають використовувати російські активи, заморожені Заходом, включаючи 300 мільярдів доларів у резервах російського центрального банку.

Кубраков зазначив, що Міністерство юстиції України та деякі союзники працюють над тим, щоб використовувати заморожені російські активи. Він сказав, що одним із варіантів буде залучення готівки шляхом продажу арештованих активів через те, що він назвав «прозорим механізмом».

«Я вважаю, що це справедливо, такий механізм ніколи не використовувався… Це буде вперше», – сказав він, додавши, що для створення такого механізму знадобиться піонерська робота: «Прецедентів ще не було. Чи був прецедент нападу однієї країни на іншу в 21 столітті?»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *