Українці стоять у чергах, щоб купити поштову марку з “російським кораблем”

Українці стоять у чергах, щоб купити поштову марку з “російським кораблем”

Провівши чотири години в черзі, Віктор Федорович продемонстрував свою нову покупку. «Мені 63 роки. Я ніколи раніше не відчував такої гордості за нашу країну. Це символ нашої мужності та стійкості», – сказав він. Що за покупка? Розповідає The Guardian.

Віктор Федорович став гордим власником двох аркушів марок, всього 16 штук. На марках, які можна було придбати у центральному поштовому відділенні Києва, зображено, як український солдат показує середній палець флагману-крейсеру Росії «Москва». На перфорованих полях аркуша фраза, яка стала гаслом згуртування українців у їхній важкій битві проти Москви: «Русскій воєнний корабль, іді…!» Ще одне слово тактовно пропущено. Ось фото у Твіттері Укрпошти.

Ці слова сказав Роман Грибов, коли екіпаж військового корабля попросив його та його побратимів-прикордонників на острові Зміїному, на південь від Одеського порту, здатися в перші години вторгнення Росії. З тих пір фраза стала глобальною. Минулого тижня Укрпошта випустила дизайн спеціальної пам’ятної марки.

«Люди закохані в неї. Вона відображає настрої в усьому світі щодо Росії», – сказав генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смелянський. Ідея штампа виникла у нього в перші дні війни. Він звернувся до громадськості з пропозиціями. На голосування було поставлено шорт-лист із 50 проектів, тріумфальним переможцем став військовий корабель.

Поштова служба надрукувала мільйон марок. За словами Смелянського, в Україні продавалося сімсот тисяч, 200 тисяч зарезервовано для територій, які зараз окуповані російськими військами, включаючи Крим. За його словами, ще 100 тисяч будуть продані в Інтернеті з четверга, в тому числі для покупців за кордоном.

Єдиним способом отримати аркуш було стати в кінець київської черги. У вівторок це було кілька тисяч людей. Вранці Смелянський вийшов зі свого офісу й запевнив тих, хто чекав на вулиці, що їх вистачить – у той день у розпродажі було 70 000, лише 16 на людину.

Кілька людей попросили його зробити селфі. Інші аплодували та вигукували «Слава Україні». Тим часом телефон Смелянського безперервно дзвонив із запитами від VIP-персон. Минулого тижня президент України Володимир Зеленський позував із маркою та обкладинками, сказавши своїм громадянам в Instagram: «Кожен має це отримати».

Смілянський сказав, що не буде передруковувати марку після її розпродажу, незважаючи на її успіх. Він продемонстрував дизайн наступної марки. На одному зображено, як українська поліція відтягує Володимира Путіна, над написом «Військовий злочинець заарештований». На іншому зображено палаючий Кремль і демонічну Красну площу.

Гендиректор іронично зазначив, що оригінальна марка була опублікована за день до того, як дві українські протикорабельні ракети “Нептун” поцілили в «Москву». Вона затонула у Чорному морі.

«Ми повинні виграти цю війну. Ми переможемо», – сказав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *