Уповноважена з прав людини: тисячі українських дітей примусово вивозять до Росії

Уповноважена з прав людини: тисячі українських дітей примусово вивозять до Росії

У 2021 році звіт, підготовлений Save the Children, показав, що понад 450 мільйонів дітей у всьому світі (або 1 з 6) жили в зоні конфлікту. Війна Росії з Україною додала до цих даних ще 7,5 мільйонів дітей. За даними ЮНІСЕФ, шість тижнів війни (Forbes називає іі “війною Путіна – ред.) призвели до переміщення 4,5 мільйонів дітей.

Крім того, за даними ЮНІСЕФ, станом на 6 квітня 2022 року щонайменше 130 дітей загинули та 188 отримали поранення. Справжня кількість жертв, ймовірно, буде набагато вищою і зростатиме.

За словами Уповноваженої України з прав людини Людмили Денисової, за останні тижні до Росії було примусово депортовано понад 121 тисячу дітей: серед них діти-сироти та ті, хто має одного або обох батьків. Денисова додала, що Росія «вносить зміни до законодавства, щоб організувати прискорену процедуру усиновлення дітей з Донбасу». За словами Денисової, «Росія повторює сценарій 2014 року, коли вивозила з окупованого Криму українських дітей так званим «поїздом надії» для їх усиновлення».

Денисова стверджує про порушення статті 7 Конвенції ООН про права дитини («право на отримання громадянства і, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і бути під опікою ними»), статті 21( b) («усиновлення за кордоном може розглядатися як альтернативний спосіб догляду за дитиною, якщо дитина не може бути влаштована в прийомну сім’ю або неможливо належним чином піклуватися про неї в країні походження дитини») і статтю 49 IV Женевської конвенції 1949 року («Індивідуальне або масове примусове переміщення, а також депортація осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію держави-окупанта або на територію будь-якої іншої країни, окупованої чи ні, заборонені, незалежно від мотивів»).

Однак є ще один аспект, який необхідно враховувати: практику примусового переміщення дітей та незаконного усиновлення, що використовуються як метод геноциду відповідно до статті II(e) Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього («примусове переведення дітей з групи в іншу групу»).

На жаль, зловмисники рідко притягуються до відповідальності за звірства, скоєні проти дітей. Це спільна проблема усіх конфліктів. Тому дуже важливо, щоб злочини, вчинені проти дітей, не були забуті. Справедливість і відповідальність за це мають вирішальне значення для запобігання таким злочинам у майбутньому, зазначає Forbes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *