У США випустили монети на честь героїчної боротьби України

У США випустили монети на честь героїчної боротьби України

Музей грошей Національного банку України повідомляє, що в США випущено срібні злитки з українською символікою. Героїчна боротьба України отримала чергове нумізматичне втілення, пише The Saxon.

Випуск американських срібних злитків номіналом в 1 долар 2022 року входить до числа монет, які увічнюють мужній опір українських захисників російським окупантам та прагнення українців відстояти свою незалежність і суверенітет.

На реверсах обох монет зображена жінка, що уособлює образ Свободи. Дизайн зворотного боку монети заснований на ескізі художника і медаліста Адольфа Олександра Вайнмана. Цей дизайн спочатку використовувався для розмінної монети США номіналом 50 центів, яка була карбована між 1916-1947 роками.

Подивитися на монети можна у Facebook-акаунті Музею грошей Національного банку України.

Дизайн монет 2022 року відображає багато українських національних символів. На реверсі першої монети синьо-жовтий прапор майорить навколо жінки у квітковому вінку. На реверсі другого Свобода одягнена в кольори українського прапора і йде по полю соняшників. Крім того, вінок жінки складається з соняшників, а в руках вона тримає букет цих квітів.

Соняшник здавна вважався українським символом любові до Батьківщини. Як заходить сонце, соняшник сумно опускає голову – як людина на чужині сумує за рідним краєм. Як соняшник повертається за сонцем, так і людина своїми думками і вчинками завжди пов’язана з Батьківщиною. Як сонце для соняшника єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини рідна країна — найбільша цінність.

Суцвіття соняшнику також стали символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими героями та символічним втіленням Дня пам’яті захисників України, який щорічно відзначається 29 серпня.

На аверсі обох монет зображений культовий американський орел у польоті. Дизайн аверсу інвестиційних монет такого типу був оновлений у 2021 році і створений художницею Емілі Дамстра. На лицьовому боці другої монети кольорове зображення орла, виконане кольорами української символіки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *