Компанія з Північної Каліфорнії розробляє систему протиповітряної оборони для України

Компанія з Північної Каліфорнії розробляє систему протиповітряної оборони для України

40-й президент США Рональд Рейган мріяв про систему протиповітряної оборони як із «Зоряних війн», яка б захистила США від радянських ядерних ракет, але технологія виявилася надто дорогою та важкою в середині 1980-х років, пише MarketWatch.

Через чотири десятиліття виконавчий директор JustAnswer Енді Курціг із Сан-Франциско та Львівський ІТ-кластер розробляють те, що вони називають «Залізний купол України», мобільну всепогодну структуру протиповітряної оборони, призначену для перехоплення та знищення ракет і артилерійських снарядів, які надходять з Росії.

Спільна ініціатива під кодовою назвою Sky Project фінансується та забезпечується JustAnswer, компанією з Сан-Франциско, у якій працює понад 250 співробітників, які перебувають в Україні. Інші учасники проекту – Львівська Військова адміністрація, Повітряне командування України «Захід», Асоціація програмного забезпечення Японії, itSMF Japan та інші, хоча партнерство вітало б і фінансування з боку ЗСУ.

«Залізний купол України» створено за моделлю протиснарядової та протиракетної системи в Ізраїлі, яка виявилася надзвичайно ефективною. В Україні, яка не отримала допомоги від Ізраїлю в розробці проекту, планується радикальна модернізація протиповітряної оборони в два етапи — шляхом реконструкції командного центру та 45 мобільних центрів моніторингу, які збирають інформацію про ракети, що надходять, — для різкого покращення повітряної оборони, яка наразі знищує лише 20% російських снарядів і ракет.

В Україні «стара, погана система, яку ми заміняємо оновленими комп’ютерними системами з новим складним обладнанням та програмним забезпеченням», – сказав MarketWatch Курціг, мабуть, найголосніший прихильник технологічної індустрії України. Його компанія працює в Україні з початку війни, і нещодавно він відвідав там співробітників.

«Моя поїздка [у квітні] була чудовою та емоційною, але там також був справжній страх, – сказав Курціг. – Сирени повітряної тривоги вразили мене. Вони мають справу з цим майже щодня».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *