На всесвітньо відомому острові Зміїний знову піднято український прапор

На всесвітньо відомому острові Зміїний знову піднято український прапор

Українські війська підняли прапор країни на острові Зміїний, стратегічному та символічному форпості в Чорному морі, звідки російські війська відступили минулого тижня після місяців важкого бомбардування, пише The Guardian.

“Військова операція завершена і наразі територія знову повернена під юрисдикцію України”, – повідомила начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

Україна розглядає контроль над островом як критичний крок у послабленні блокади Москви щодо своїх південних портів. Однак не було зрозуміло, чи намагатимуться українські війська відновити там постійну присутність, оскільки місце піддається небезпечним бомбардуванням.

У неділю військовий чиновник повідомив Guardian, що район Чорного моря навколо острова Зміїний все ще залишається «сірою зоною», що означає, що технічно українці не мають наміру повертати туди свої сили.

Острів Зміїний став відомим на міжнародному рівні, коли Росія вперше захопила його в лютому. Український військовий, який перебував на острові, сказав атакуючому російському військовому кораблю «русский корабль, иди на***!», ця фраза з тих пір стала одним із найпопулярніших українських гасел опору.

Укрпошта випустила марку, на якій український військовий показує палець російському крейсеру ЗСУ. Марка здобула неабияку світову популярність.

Росія стверджувала, що вийшла з острова в четвер як «жест доброї волі», щоб показати, що не перешкоджає спробам ООН відкрити гуманітарний коридор, який дозволяє відправляти зерно з України.

Атаку російськими військами Сергіївки на Одещині в п’ятницю українська влада розцінила як розплату за витіснення російських військ з острова Зміїний напередодні. Щонайменше 21 людина, у тому числі двоє дітей, загинула внаслідок атаки двох російських ракет на багатоповерховий житловий будинок і базу відпочинку.

«Окупанти не можуть перемогти на полі бою, тому вдаються до підлого вбивства мирного населення, – заявив голова СБУ Іван Баканов. – Після того, як ворога було витіснено з острова Зміїний, [вони] вирішили відповісти цинічним обстрілом цивільних цілей».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоча вихід російських військ з острову не гарантує безпеки Чорноморського регіону, він «значно обмежить» російську діяльність там.

«Крок за кроком ми будемо виштовхувати [Росію] з нашого моря, нашої землі, нашого неба», – сказав він.

У суботу Київ звинуватив Росію у скиданні запального білого фосфору на острів Зміїний. Українських військових під час атаки не було, і, на думку військових експертів, росіяни використали цей крок, щоб спалити зброю та боєприпаси, залишені там перед відступом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *