Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства

Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства

Україна приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства як країна-член асоціації у вівторок, повідомляє спостережний орган. Це зближує Київ із переважно західними країнами, які протистоять вторгненню Росії, пише Reuters.

МЕА, що базується в Парижі, складається з 31 країни-члена з великим енергоспоживанням, крім Росії, і має другий рівень з 11 так званих асоційованих держав, таких як Китай, Індія та Індонезія.

«У ці особливо складні часи після неспровокованого вторгнення Росії ми продовжуємо зміцнювати відносини, щоб підтримати значні потреби України у відбудові та допомогти їй побудувати нове енергетичне майбутнє», — сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль на церемонії підписання у Варшаві.

«Україна відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки в Європі та за її межами», – додав він.

Україна залишалася основним транзитним маршрутом для російського газу до Європи навіть після вторгнення Москви.

Засноване приблизно в часи арабського нафтового ембарго як оплот проти енергетичних шоків і форум для обміну інформацією про постачання, МЕА зараз прагне ізолювати своїх членів і світову економіку від енергетичної кризи, яка викликала побоювання рецесії. Одним із ведучих членів МЕА є Сполучені Штати.

Заборони на імпорт російської нафти її членами, які допомогли підвищити ціни та інфляцію, не були виконані країнами асоціації.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *