ООН підтвердила поранення або загибель майже 1000 дітей в Україні: вважають, що їх значно більше

ООН підтвердила поранення або загибель майже 1000 дітей в Україні: вважають, що їх значно більше

Щонайменше 972 дитини в Україні були вбиті або поранені внаслідок насильства з моменту ескалації війни майже шість місяців тому, в середньому понад п’ять дітей гинули або були поранені щодня. Про це йдеться у офіційній заяві виконавчого директора ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

Рассел зазначає, що це лише цифри, які ООН змогла перевірити. У організації вважають, що справжня цифра набагато більша.

«Застосування вибухової зброї спричинило найбільше дитячих жертв. Ця зброя не робить різниці між цивільними та військовими, особливо при використанні в населених пунктах, як це було в Україні — у Маріуполі, Луганську, Кременчуці та Вінниці. Цей список можна продовжувати нескінченно», — йдеться у заяві.

Також у публікації підкреслено, що окрім жаху дітей, які гинуть або отримують тілесні ушкодження під час нападів, майже кожна дитина в Україні зазнає глибоких хвилюючих подій, а ті, хто тікає від війни, знаходяться під значним ризиком розлучення з родини, насильства, жорстокого поводження, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми.

Рассел додає, що початок навчального року трохи більше ніж через тиждень — яскраве нагадування про те, скільки втратили діти в Україні. Система освіти України була зруйнована ескалацією військових дій по всій країні. Школи стали цілями, в результаті чого сім’ї не можуть безпечно відправляти своїх дітей до навчання. За оцінками ЮНІСЕФ, кожна десята школа пошкоджена або зруйнована.

«Усі діти мають бути в школі та вчитися, включно з дітьми, які потрапили в надзвичайні ситуації. Діти в Україні та вимушені переселенці внаслідок цієї війни не є винятком», — зазначено у публікації.

ЮНІСЕФ продовжує закликати до негайного припинення вогню в Україні та до захисту всіх дітей від шкоди. Це включає припинення жорстокого використання вибухової зброї в населених пунктах і нападів на цивільні об’єкти та інфраструктуру.

«Дітям України терміново потрібні безпека, стабільність, доступ до безпечного навчання, послуг із захисту дітей та психосоціальна підтримка. Але понад усе дітям України потрібен мир», — вже вкотре заявляють в ЮНІСЕФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *