Сотні тисяч втікачів, хаос та арешти: у РФ триває мобілізація

Сотні тисяч втікачів, хаос та арешти: у РФ триває мобілізація

Рішуче прокремлівська редакторка російського державного інформаційного каналу RT висловила гнів через те, що у РФ надсилають призовні документи не тим людям, оскільки розчарування щодо військової мобілізації зростає. Про це пише Fox News.

Оголошення про першу публічну мобілізацію Росії з часів Другої світової війни, щоб підкріпити її невдалу війну в Україні, викликало порив до кордону, арешти понад 1000 протестувальників і занепокоєння серед широких верств населення. Це також викликало критику з боку офіційних прихильників Кремля, чого майже не чули в Росії з початку вторгнення.

«Оголошено, що рядових можна брати до 35 років. Повістки йдуть 40-річним, — розкритикувала у своєму Telegram-каналі головний редактор RT Маргарита Симоньян. — Вибішують людей, ось як спеціально, як на зло. Ніби Києвом заслані».

Ще однією рідкісною ознакою негараздів стало повідомлення міністерства оборони про те, що заступника міністра тилового забезпечення генерала Дмитра Булгакова було замінено на генерал-полковника Михайла Мізінцева, давнього військового чиновника. Мізінцев, який перебуває під санкціями Великої Британії, Європейського Союзу та Австралії, був названий ЄС «м’ясником Маріуполя» за його роль в організації облоги українського міста на початку війни, у результаті якої загинули тисячі мирних жителів.

За багатьма даними, Росія має намір офіційно анексувати частину української території після так званих референдумів у чотирьох окупованих областях України, які розпочалися у п’ятницю. Київ і Захід засудили голосування як фальсифікацію та заявили, що результати на користь анексії є заздалегідь визначеними.

Президент України Володимир Зеленський, який неодноразово закликав росіян не воювати, сказав, що промосковська влада знала, що посилає людей на смерть.

«Краще втекти від цієї злочинної мобілізації, ніж бути покаліченим, а потім відповідати перед судом за участь в агресивній війні», — сказав він російською мовою у суботньому відеозверненні.

За даними незалежної моніторингової групи ОВД-Інфо, у середу в 38 містах було заарештовано понад 1300 протестувальників, а в суботу ввечері більше 740 було затримано у понад 30 містах від Санкт-Петербурга до Сибіру.

З середи росіяни годинами стояли в чергах, щоб потрапити до Монголії, Казахстану, Фінляндії чи Грузії, боячись, що Росія може закрити свої кордони, хоча Кремль каже, що повідомлення про втечу є перебільшеними. За даними Baltic News Network, з РФ вже виїхали понад 260 тисяч чоловіків.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *