Російські ЗМІ заявили, що 98% на окупованих територіях висловилися за приєднання до РФ

Російські ЗМІ заявили, що 98% на окупованих територіях висловилися за приєднання до РФ

Перші результати «голосування» в чотирьох окупованих Росією областях України показали, що понад 96% нібито висловилися за приєднання до РФ після так званих референдумів, які Київ і Захід засудили як фальсифікацію, пише Reuters.

Поспішно організовані «вибори» проходили протягом п’яти днів у чотирьох областях — Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській, які складають близько 15% території України. Посадовці, встановлені Росією, розносили урни для голосування від дому до дому в тому, що Україна та Захід назвали нелегітимним, примусовим заходом, щоб створити привід для Росії анексувати регіони.

Тоді президент Володимир Путін міг би зобразити будь-яку спробу України відбити росіян з окупованих територій як напад на саму Росію. Минулого тижня він заявив, що готовий використати ядерну зброю для захисту «територіальної цілісності» Росії.

Київ неодноразово попереджав, що анексія Росією додаткових територій знищить будь-які шанси на мирні переговори через сім місяців після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення до свого сусіда. В Україні оголошено, що українцям, які допомагали Росії в організації голосування, висуватимуть звинувачення у державній зраді.

Державне російське інформаційне агентство РИА повідомило, що початкові підрахунки показали більшість від 96,97% у Херсонській області, на основі 14% підрахованих голосів, до 98,19% у Запорізькій області, на основі 18% підрахунку. Більшість у так званих Донецькій і Луганській народних республіках склала трохи менше 98%, відповідно 14% і 13% голосів.

Масштаб промосковської фальсифікації не став несподіванкою після голосування, яке, за словами України, у багатьох випадках проводилося зі зброєю.

Путін заявив на державному телебаченні у вівторок, що референдуми були спрямовані на «захист» та «порятунок» людей від того, що він назвав переслідуванням етнічних росіян і російськомовних з боку України, що Київ заперечує. Голова верхньої палати російського парламенту Валентина Матвієнко заявила, що якщо результати голосування будуть сприятливими, він може розглянути можливість приєднання регіонів 4 жовтня, за три дні до 70-річчя Путіна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *