Байден і Зеленський провели телефонну розмову: що обговорили президенти

Байден і Зеленський провели телефонну розмову: що обговорили президенти

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський розмовляли в неділю, щоб обговорити повномасштабне вторгнення Росії та нещодавні зусилля США щодо зміцнення протиповітряної оборони України, пише CNN.

Зеленський подякував Байдену за додаткову безпекову допомогу в розмірі 275 мільйонів доларів, про яку Пентагон оголосив у п’ятницю, а також за більш широку та «безпрецедентну» підтримку США суверенітету України перед обличчям російської агресії, йдеться в заяві, опублікованій на сайті Президента України.

Пакет, оголошений минулого тижня, включає озброєння та артилерійські снаряди, а також обладнання, щоб допомогти Україні посилити протиповітряну оборону.

«(Байден) підтвердив зобов’язання США продовжувати надавати Україні безпекову, економічну та гуманітарну допомогу, притягнути Росію до відповідальності за її військові злочини та звірства та покласти на Росію витрати за її агресію», — йдеться в заяві Білого дому.

Зеленський зазначив, що безпрецедентна оборонна та фінансова допомога з боку США допомогла не тільки досягти успіху на полі бою, а й підтримати стабільність економіки України. Він сказав президенту США, що російський ракетний терор призвів до знищення близько 50% енергетичної інфраструктури України, і водночас подякував США за виділення допомоги саме на реконструкцію українських енергосистем.

Зеленський також розповів про свій план скликати Глобальний Саміт Миру. Минулого місяця він представив мирний план з 10 пунктів, щоб зупинити вторгнення Росії, у відеопромові перед лідерами G20 на Балі. Байден привітав його «заявлену відкритість до справедливого миру, заснованого на основоположних принципах, закріплених у Статуті Організації Об’єднаних Націй», — заявив Білий дім у неділю.

Ці кроки, як окреслив минулого місяця Зеленський, включають шлях до ядерної безпеки, продовольчої безпеки, спеціальний трибунал для військових злочинів Росії та остаточний мирний договір з Москвою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *