Рада ЄС затвердила допомогу Україні на 18 мільярдів євро попри вето Угорщини

Рада ЄС затвердила допомогу Україні на 18 мільярдів євро попри вето Угорщини

Рада Європейського Союзу досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить ЄС фінансово допомагати Україні протягом 2023 року 18 мільярдами євро.

Пропозиція була прийнята Радою за допомогою письмової процедури, і вона буде подана до Європейського парламенту для можливого прийняття наступного тижня.

Пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України в 2023 році. Сума позики Україні в 2023 році становитиме 18 мільярдів євро з пільговим періодом на 10 років. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени.

Як уточнює Zaxid.net, проти рішення ЄС надати Україні цей пакет допомоги виступала Угорщина. Однак Рада ЄС знайшла спосіб, як обійти це блокування. Для пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак через угорське вето головування Чехії в Раді ЄС шукало спосіб прийняти рішення про допомогу без Угорщини.

Рішення полягає в тому, що гарантії за кредитами у разі вето не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, а будуть взяті на себе окремими країнами ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним. Втім, Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт насправді не проти фінансової підтримки для України, але в інший спосіб — шляхом двосторонніх угод.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *