Євросоюз надіслав Україні перший транш пакету допомоги на $18 млн

Євросоюз надіслав Україні перший транш пакету допомоги на $18 млн

За словами віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, які підписали меморандум про взаєморозуміння, перший транш становить 3 мільярди євро, пише Intellinews.

«Це дозволить Україні покривати свої найнагальніші потреби стабільними доходами протягом року», — сказав Домбровскіс.

Однак цього фінансування може бути недостатньо, щоб Україна покрила свої величезні борги, які накопичилися з початку повномасштабного вторгнення Росії. Минулого року Україна щомісяця мала дефіцит у розмірі 4-5 мільярдів євро, а цього року очікується, що дефіцит бюджету становитиме 38-40 мільярдів доларів.

Міністр фінансів Сергій Марченко восени попереджав, що перший квартал 2023 року стане для України найбільшим викликом щодо покриття дефіциту бюджету. Він зазначив, що, незважаючи на фінансування з боку міжнародних союзників з початку повномасштабного вторгнення Росії, грошей виходило більше, ніж надходило, що загрожує обмінному курсу, макростабільності та інфляції.

Зовнішній борг за 2023 рік становить $11,307 млрд, причому найбільша сума боргу припадає на перший квартал – $3,235 млрд, свідчать дані Національного банку України (НБУ). У другому кварталі Україна має сплатити $2,014 млрд, у третьому — $2,996 млрд і $3,062 млрд — у останньому кварталі. Уряд, НБУ та українські підприємства виплатять борги.

З огляду на те, що війна перейшла і у 2023 рік, Марченко заявив, що фінансування ЄС, а також обіцяної підтримки з боку США буде недостатньо: Україні потрібна допомога великих економік і світових фінансових інституцій, щоб знайти нові методи фінансування та утримати країну на плаву.

Країни Великої сімки продовжують обіцяти надавати фінансову допомогу Україні і в 2023 році, і після віртуального саміту минулого місяця G7 оголосила про створення міжвідомчої платформи координації донорів для надання постійної коротко- та довгострокової підтримки, як військової, так і фінансової. Кожен учасник G7 призначить високопоставленого представника уряду для «нагляду за створенням платформи та поточними зусиллями з координації».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *