Росія розмістить ядерну зброю в Білорусі: Україна вимагає екстрено зібрати Радбез ООН

Росія розмістить ядерну зброю в Білорусі: Україна вимагає екстрено зібрати Радбез ООН

Український уряд вимагає скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН, щоб «протидіяти ядерному шантажу Кремля» після того, як президент Росії Володимир Путін оприлюднив плани розміщення тактичної атомної зброї в Білорусі. Про це пише PBS.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Росія «взяла Білорусь у ядерні заручники».

Росія заявила, що план розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі є відповіддю на посилення військової підтримки Заходом України. Путін оголосив про план у телевізійному інтерв’ю, заявивши, що він був викликаний рішенням Великобританії минулого тижня надати Україні бронебійні снаряди, що містять збіднений уран.

Путін стверджував, що, розмістивши свою тактичну ядерну зброю в Білорусі, Росія наслідує приклад Сполучених Штатів. Він зазначив, що Вашингтон має ядерну зброю в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині. Міністерство закордонних справ України засудило цей крок у заяві та вимагало екстреного засідання Ради Безпеки ООН.

«Україна очікує ефективних дій для протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, – йдеться у заяві, у якій зазначено, що ці країни «несуть особливу відповідальність» щодо ядерної агресії. – Світ має об’єднатися проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації».

США заявили, що «моніторитимуть наслідки» заяви Путіна. Поки що Вашингтон не бачив «жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю», заявила речниця Ради національної безпеки Едрієн Уотсон. Висловилося і міністерство закордонних справ Німеччини, назвавши це «подальшою спробою ядерного залякування».