«Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»: Зеленський виступив у Гаазі

«Ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира»: Зеленський виступив у Гаазі

Президент Росії Володимир Путін має бути притягнутий до відповідальності за його війну в Україні, заявив президент України Володимир Зеленський у четвер у Гаазі, закликаючи створити новий міжнародний трибунал за злочин агресії, пише Reuters.

«Ми збираємося створити спеціальний трибунал… щоб показати, що ці люди не є недоторканними», — сказав Зеленський на прес-конференції, підкресливши, що саме вторгнення в Україну слід розглядати як «основне правопорушення», скоєне Москвою.

Про це Зеленський заявив під час раптового візиту до Гааги, відомої як столиця міжнародного правосуддя. У березні Міжнародний кримінальний суд, постійний трибунал з військових злочинів, видав ордер на арешт Путіна за депортацію дітей з України, що є військовим злочином. Але МКС не має юрисдикції розглядати будь-які злочини агресії в Україні.

Європейська комісія підтримує створення окремого міжнародного центру для переслідування злочинів агресії в Україні, а США заявили, що хотіли б бачити такий трибунал, хоча союзники розходяться щодо форми, яку він має мати.

«Безумовно, ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира, ми хочемо бачити його в Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. Це має бути здійснено тут, у столиці міжнародного права. Я певен, це станеться, коли ми переможемо, — а ми переможемо!» — запевнив Зеленський.

Залишаються основні юридичні та практичні питання щодо того, як може бути створений законний трибунал у справах про агресію групою країн, які його підтримують, або за схваленням Генеральної Асамблеї ООН. Росія не є членом МКС і відкидає його юрисдикцію. Вона заперечує скоєння звірств в Україні.

Раніше того ж дня, покидаючи МКС, Зеленський помахав українській родині, що стояла біля будівлі суду та вигукнула: «Слава Україні!».