Росія назвала «вигадкою» звинувачення України щодо MH17 у Міжнародному суді

Росія назвала «вигадкою» звинувачення України щодо MH17 у Міжнародному суді

Адвокат Росії в середу на слуханнях у Міжнародному суді відкинув твердження України про збиття рейсу Малайзійських авіаліній MH17 як «вигадку». Про це пише Reuters.

Україна звинувачує Росію перед вищим судом ООН у порушенні антитерористичної угоди ООН шляхом оснащення та фінансування проросійських сил, у тому числі ополченців, які збили рейс MH17 малайзійських авіаліній, убивши всіх 298 пасажирів і членів екіпажу в липні 2014 року.

У листопаді минулого року нідерландський суд визнав, що Росія мала «загальний контроль» над сепаратистськими силами та постачала ракетну систему «БУК», яка була використана ними для збиття літака.

Україна повторила висновки нідерландського суду у своїй справі в Міжнародному суді ООН, але адвокат Росії Майкл Суейнстон назвав це «вигадкою».

«Цього не було, жоден БУК Телар не прибув з Росії», — сказав він суду в останній день слухань.

У своїй справі в ICJ, відомому як Міжнародний суд, Київ також стверджує, що Росія порушила антидискримінаційний договір ООН, намагаючись стерти культуру етнічних татар і українців у Криму, який Росія анексувала в України в 2014 році.

У своїх останніх заявах у понеділок Україна звернулася до Міжнародного суду з проханням визнати Москву винною в порушенні її договірних зобов’язань і зобов’язати її виплатити репарації. Очікується, що ICJ винесе рішення у справі до кінця цього року.