Як українські американці в Сакраменто допомагають пораненим на Батьківщині

Як українські американці в Сакраменто допомагають пораненим на Батьківщині

Вадим Федоров часто прокидається з думкою, що він на полі бою, але усвідомлює, що його оточують мирні друзі та родина, а не військові. 30-річний український командир вперше служив на передовій боротьби з російською агресією в Україні в 2014 році. Коли в лютому 2022 року почалося повномасштабне вторгнення, для нього служба Батьківщині вже не була новиною, розповідає The Sacramento Bee.

«Коли ти йдеш на передову, ти починаєш розуміти, навіщо ти там, і що від тебе вимагають, і чому ти робиш те, що робиш, захищаючи свою Батьківщину», — сказав Федоров, якому ампутували обидві ноги після декількох бойових поранень. Він був лише в метрах від укриття, коли російські сили відкрили по ньому вогонь, але зміг допомогти решті його підрозділу спрямувати в безпечне місце.

Федоров був одним із тисяч українців та їхніх прихильників, які в п’ятницю вийшли до Капітолію на святкування Дня Незалежності України. Захід, організований Ukrainian American House, який займається підтримкою української громади в столичному регіоні та в усьому світі, включав різноманітні вистави та мистецькі виставки, присвячені боротьбі українців проти російського впливу, яка тривала десятиліття. Проєкт UA Diaspora виступив партнером.

Майже 300 000 українців втекли до Сполучених Штатів. За підрахунками організаторів, у Сакраменто майже 20 тисяч з них, хоча сам регіон вже давно є маяком для української громади за межами країни.

«Це місто стало домом для найбільшої кількості українських біженців, і ми вдячні за цю підтримку, — сказав Влад Скоц, який є головою Ukrainian American House і живе в Сакраменто вже 20 років. — Люди приходять сюди… Вони розуміють, що питання України — це питання не лише України, а кожного, хто поділяє цінності свободи та прав людини».

Збір коштів на п’ятничному заході здебільшого пішов на підтримку бійців, які шукають медичної допомоги від поранень на полі бою.

Денис Наконечний, виконавчий директор Ukrainian American House, сказав, що багато учасників перебувають у США лише кілька місяців, і подія стала ще однією можливістю «об’єднатися разом, відчути підтримку інших українців і створити повідомлення українському народу, що ми разом».