Американський архієпископ отримав почесну нагороду від президента України

Американський архієпископ отримав почесну нагороду від президента України

Американський католицький архієпископ українського походження був відзначений Президентом України за його багаторічні зусилля у сприянні розвитку нації. Про це повідомляє NCR Online.

Архієпископ-митрополит Борис Ґудзяк з Філадельфійської архиєпархії 21 вересня у Вашингтоні отримав Хрест Івана Мазепи з рук президента України Володимира Зеленського. Зеленський відвідав столицю США для зустрічей після виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 19 вересня.

Заснована у 2009 році премія вшановує осіб, які зробили «вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української Держави у світі», йдеться у пресрелізі Української Греко-Католицької церкви.

Хрест Івана Мазепи названо на честь гетьмана XVII століття, який прагнув об’єднати українські території того часу в європейську державу, яка б зберегла свою традиційну спадщину. Мазепа сприяв українському економічному розвитку, розвитку науки, літератури, мистецтва та архітектури, фінансував будівництво численних церков. Його правління часто називають «Мазепинським ренесансом».

Також нагороду отримали українські православні отець Володимир Стеляк, настоятель Українського Православного Собору Св. Андрія Первозванного в Сільвер-Спрінг, штат Меріленд; Алла Лопаткіна, президент чиказького фонду Ua-Resistance; та Хакан Кірімлі, доцент кафедри міжнародних відносин Білкентського університету в Туреччині.

Під час церемонії нагородження, яка відбулася в Національному архіві США, перша леді України Олена Зеленська зазначила, що Ґудзяка «знають тисячі українців — військові, переселенці та багато інших, яким він допомагає, і молодь, яка завдяки йому отримує чудову освіту».

Архієпископ — уродженець міста Сірак’юс, штат Нью-Йорк, народився в сім’ї українських іммігрантів — давно підтримує українські освітні ініціативи. Ґудзяк має ступінь доктора історії слов’янської та візантійської культури в Гарвардському університеті.

Він переїхав до Львова в 1992 році, заснувавши та керуючи Інститутом історії Церкви. Очолив комісію з відновлення Львівської богословської академії, віце-ректором і ректором якої був у 1995–2002 рр. Став ректором Українського католицького університету, створеного на базі академії, і його президентом у 2013 р. Під час Євромайдану та Революції Гідності 2013-2014 років, Ґудзяк регулярно виступав на міжнародному телебаченні, надаючи експертні коментарі та активну підтримку.