Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію в США

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію в США

Від початку 2000-х у пустелі Сан-Рафаель, штат Юта, розташована Марсіанська пустельна дослідницька станція. Тут проводять геологічні та соціальні дослідження, симулюючи можливе життя астронавтів на поверхні Червоної планети, розповідає «Голос Америки».

Нещодавно керівником станції став український інженер Сергій Якимов.

«Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі, вона близька до геології Марса наскільки це можливо», — розповідає в інтерв’ю Голосу Америки Якимов.

Як каже Сергій, ротація груп дослідників триває від двох тижнів. На станції вони живуть у спеціальних модулях та харчуються овочами й фруктами з «марсіанської» теплиці, а назовні виходять лише у скафандрах. Сергій також брав участь в кількох експедиціях, та каже, що найважче впоратись в ізоляції з нудьгою.

Для Якимова стати астронавтом — мрія. Раніше він вже став відомим в українських ЗМІ, коли його відібрали у список з сотні претендентів для майбутнього польоту на Марс, який мав бути організований компанією з Нідерландів Mars One. Компанія зрештою збанкрутувала, та Сергій своєї мрії не покинув.

«Я все життя йду до цієї мрії. Але треба робити якісь кроки. Можна звичайно просто сидіти на дивані й казати, що я хочу стати астронавтом. Мешкаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут була така можливість долучитися до цієї справи на станції», — розповів Якимов.

Як зазначає видання, Марсіанська пустельна дослідницька станція створена громадською організацією — «Марсіанським товариством», яке фінансується різними донорами. Серед них мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск.