Росіянам та білорусам дозволили брати участь в Олімпіаді-2024

Росіянам та білорусам дозволили брати участь в Олімпіаді-2024

Російські та білоруські спортсмени, які пройдуть кваліфікацію, зможуть взяти участь в Олімпіаді 2024 року в Парижі, повідомив у п’ятницю Міжнародний олімпійський комітет (МОК). Про це пише DW.

Спортсменам буде дозволено брати участь у змаганні лише як нейтральні особи. Під час участі в Іграх, їм не можна використовувати свої прапори, герби чи гімни.

МОК спочатку заборонив Росії та її союзниці Білорусі брати участь у міжнародних спортивних заходах після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. За останній рік низка олімпійських видів спорту пом’якшила обмеження, дозволивши росіянам і білорусам повернутися як нейтральні спортсмени в індивідуальних змаганнях і за суворих умов. Спортсменам з двох країн тепер буде дозволено змагатися в індивідуальних спортивних змаганнях у Парижі 2024 року.

«Спортсменам, які активно підтримують війну, а також спортсменам, які працюють за контрактом з російськими чи білоруськими військовими, чи національними безпековими службами, буде заборонено брати участь в Олімпіаді, — заявив МОК. — Лише дуже обмежена кількість спортсменів пройдуть кваліфікацію через існуючі системи кваліфікації (керівних органів)».

Наразі на Олімпіаду в Парижі відібрали вісім росіян і троє білорусів. Серед приблизно 4600 спортсменів, які вже мають право взяти участь, понад 60 українців.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба засудив рішення, назвав його ганебним.

«МОК фактично дав Росії зелене світло для створення зброї на Олімпіаді. Тому що Кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні. Я закликаю всіх партнерів рішуче засудити це ганебне рішення, яке підриває принципи Олімпіади», — сказав Кулеба в Twitter.