Світлина з України перемогла в конкурсі ЮНІСЕФ «Фото року»

Світлина з України перемогла в конкурсі ЮНІСЕФ «Фото року»

Переможцем конкурсу ЮНІСЕФ «Фото року» став кадр, на якому зображено момент дитячої безтурботності на тлі наслідків загарбницької війни Росії проти України. Про це повідомляє Ukrinform з посиланням на сайт ЮНІСЕФ.

«Фото 2023 року ЮНІСЕФ показує момент безтурботності під чорними хмарами війни, на галявині на північному заході України. У компанії друзів п’ятирічна Аліна відправляється кататися на велосипеді. Напередодні ввечері дрон підпалив нафтосховище», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що світлина польського фотографа Патрика Ярача символізує «світло дитячої стійкості та радості, яке пробивається крізь темряву глобальних воєн, конфліктів і катастроф». Подивитися на неї можна за посиланням.

«Саме такі діти, як п’ятирічна Аліна та її друзі, дають нам надію та змушують дивитися в майбутнє з оптимізмом», — сказала меценатка ЮНІСЕФ Ельке Бюденбендер на церемонії нагородження в Берліні.

«Оточені поганими новинами, ми зобов’язані перед дітьми в усьому світі зробити все можливе, щоб разом повідомити хороші новини та перетворити нестабільні ситуації на прийнятні. Щоб діти всюди могли рости в мирі та гідності», — додала вона.

Другу премію отримав німецький фотограф Олівер Вайкен за репортаж про дитячу працю. На його фотографії зображені хлопчики в Афганістані, які повзуть на сотню або більше метрів у гори Чинарак на північ від Кабула, щоб добувати вугілля.

Третю премію отримала фотографиня із Росії Наталія Сапрунова, яка документує трансформацію дитинства в Якутії, за репортаж про дітей корінного народу евенків.