США та союзники провели таємну зустріч з Україною щодо миру – Bloomberg

США та союзники провели таємну зустріч з Україною щодо миру – Bloomberg

Минулого місяця союзники України з G7 і невелика група країн глобального Півдня провели таємну зустріч, щоб спробувати отримати підтримку умов Києва для мирних переговорів з Росією, повідомляє Censor.net із посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що таємна зустріч радників з національної безпеки, яка раніше не розголошувалася, відбулася 16 грудня в Саудівській Аравії. Це сталося після більш масштабних і більш публічних зустрічей, спрямованих на протидію спробам Москви розділити та зобразити Україну та її союзників як «тих, хто не бажає вести переговори про припинення війни».

Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці відчували себе комфортніше при приєднанні. За словами джерел, менший формат дозволив вільніше та відвертіше обговорити українську формулу миру та плани просування цього процесу, а також принципи потенційної взаємодії з Росією в майбутньому.

Bloomberg зазначив, що останніми місяцями зусилля союзників ослабли. Сполучені Штати та ЄС побачили, що понад 100 мільярдів доларів життєво необхідної допомоги зупинилися в процесі схвалення у Вашингтоні та Брюсселі, а контрнаступ України минулого року не зміг принести значних змін на полі бою.

За словами людей, обізнаних з перебігом подій, на останній зустрічі в Ер-Ріяді не було досягнуто значного прогресу. За їхньою інформацією, Україна та її союзники по G7 продовжували опиратися закликам Півдня співпрацювати безпосередньо з Росією. Москва засудила зусилля своїх союзників, до яких країну-агресорку не запросили.

«Київ та його союзники по G7 підтвердили свою думку про те, що справедливий мир повинен поважати територіальну цілісність і суверенітет України. Вони також заявили, що цілі російського диктатора Володимира Путіна не змінилися, і він не виявив жодних ознак серйозного бажання вести переговори щодо суті та не дотримувався попередніх домовленостей», — зазначає видання.

Союзники чітко дали зрозуміти, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС і США висловили впевненість, що пакети підтримки будуть узгоджені.