Місяцехід Peregrine з українським прапором на борту впав у Тихий океан

Місяцехід Peregrine з українським прапором на борту впав у Тихий океан

Через десять днів після запуску місяцехід Peregrine компанії Astrobotic впав у Тихий океан, завершивши подорож на орбіту Місяця і назад, яка була приречена через витік пального. Про це повідомляє Geek Wire.

Місія розпочалася сприятливо в ніч з 7 на 8 січня з успішного на перший погляд старту з Флориди на ракеті Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance, оснащеній ракетними двигунами BE-4 компанії Blue Origin. Але через кілька годин після запуску команда астронавтів з Піттсбурга виявила проблему з руховою установкою. Було втрачено стільки пального, що команді довелося виключити висадку на Місяць.

Після кількох днів усунення несправностей Astrobotic і NASA вирішили, що найкращим варіантом буде відправити роботизований космічний корабель шириною 8 футів на петляючу орбіту, яка пройде на відстані понад 240 000 миль від Землі, а потім повернути для контрольованого входу в атмосферу над віддаленою ділянкою південної частини Тихого океану.

У повідомленні, розміщеному на X / Twitter, у Astrobotic повідомили, що втратили зв’язок з космічним апаратом близько 12:50 за тихоокеанським часом, що свідчить про те, що входження в атмосферу відбулося о 13:04, відповідно до прогнозів.

Основним корисним навантаженням посадкового модуля Peregrine був набір наукових інструментів NASA, які мали зібрати дані про середовище навколо точки висадки на Місяць. Космічне агентство заявило, що «всі прилади NASA, призначені для включення, отримали живлення і зібрали дані».

Peregrine також перевозив більше десятка корисних вантажів, що не належать NASA, в тому числі мініровер і мікророботів, «Місячну бібліотеку» з еквівалентом 60 мільйонів сторінок інформації, архіви даних ДНК, пам’ятні речі і капсули з кремованими рештками. Також на борту була металева пластина із зображенням прапора України. Всі ці вантажі були втрачені під час входу в атмосферу.