ЄС узгодив допомогу Україні на $54 млрд попри погрози вето з боку Угорщини

ЄС узгодив допомогу Україні на $54 млрд попри погрози вето з боку Угорщини

Лідери 27 країн Європейського Союзу у четвер підписали угоду про надання Україні нового пакету підтримки в розмірі 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів) для її економіки, попри тижні погроз Угорщини накласти вето на цей крок, пише NBC News.

Президент Європейської ради Шарль Мішель оголосив про угоду, досягнуту в першу годину саміту під його головуванням у Брюсселі.

«У нас є угода», — сказав Мішель у дописі на X. Він сказав, що угода «забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України» та демонструє, що «ЄС бере на себе лідерство та відповідальність за підтримку України; ми знаємо, що поставлено на карту».

Президент України Володимир Зеленський привітав це як «дуже важливе» рішення.

Те, що Угорщина зняла своє вето, і так швидко, стало несподіванкою. Напередодні саміту прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав на X: «Ми будемо відстоювати голос народу! Навіть якщо бюрократи в Брюсселі нас шантажуватимуть».

У грудні 26 інших лідерів погодилися, що пакет у 54 мільярди доларів діятиме з 2024 по 2027 рік. Вони також погодилися зробити Україну кандидатом на членство в ЄС, що Орбан неохоче прийняв.

«Немає проблеми з так званим питанням втоми від України. Зараз ми відчуваємо втому від Орбана в Брюсселі, – заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск журналістам у четвер. – Я не можу зрозуміти. Я не можу прийняти цю дуже дивну і дуже егоїстичну гру Віктора Орбана».

Туск наполягав, що «не може бути місця для компромісу щодо наших принципів, таких як верховенство права. І точно немає місця для компромісу в питанні України».

Про Орбана нещодавно обраний польський лідер додав: «Якщо його позиція буде домінувати в Європі, то Україна точно програє».