РФ використовує Starlink Маска на окупованих територіях — розвідка України

РФ використовує Starlink Маска на окупованих територіях — розвідка України

Російські війська на тимчасово окупованих територіях України використовують термінали Starlink виробництва SpaceX Ілона Маска для супутникового Інтернету, що починає виглядати як «системна» проблема, стверджує Головне управління розвідки України. про це пише The Guardian.

Термінали Starlink були направлені на допомогу Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року та стали життєво важливими для зв’язку Києва на полі бою. У Головному управлінні розвідки заявили, що термінали використовують такі підрозділи, як російська 83-я десантно-штурмова бригада, яка веде бої поблизу Кліщіївки та Андріївки на Донеччині.

Передбачається, що термінали Starlink мають «геозону», щоб вони не функціонували в недозволених місцях. В Інтернеті обговорювалося, що, наприклад, російські сили можуть «підробити» геозону, щоб термінал у заблокованій зоні виглядав так, ніби він знаходиться в дозволеній. Також було припущено, що російські солдати можуть використовувати незаконно отримані термінали в областях України, які були дозволені для Starlink, щоб допомогти українцям, але з того часу зазнали російської атаки або окупації.

У дописі на X у неділю Маск сказав: «Наскільки нам відомо, жодні Starlinkи не були продані прямо чи опосередковано в Росію… У ряді неправдивих новин стверджується, що SpaceX продає термінали Starlink у Росію. Це категорична неправда».

«Якщо SpaceX отримує відомості про те, що термінал Starlink використовується санкційною або неавторизованою стороною, ми розслідуємо заяву та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться», — заявили у твіті Starlink.

Ні Маск, ні Starlink не окреслили жодних проактивних зусиль, щоб перешкодити російським військам отримати термінали або підключитися до Starlink; вони також не сказали, чи розслідуються конкретні заяви України. ГУР повідомило, що перехопило розмову між двома військовими, які обговорювали встановлення терміналів. В якості доказу агентство опублікувало аудіозапис обміну в Telegram.