У Disney вирізали вручення першого українського «Оскара» зі світової трансляції

У Disney вирізали вручення першого українського «Оскара» зі світової трансляції

Компанія Disney зазнала критики після того, як виключила вручення премії «Оскар» українцям з міжнародної трансляції недільної 96-ї церемонії. Нагадаємо, що це перший в історії незалежної України «Оскар», пише Newsweek.

Під час церемонії, яка транслювалася в США в прямому ефірі з голлівудського театру «Долбі», фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм. Знятий українськими журналістами фільм документує повномасштабне вторгнення Росії на початку 2022 року.

Телевізійна компанія «Суспільне Культура», яка другий рік поспіль мала ексклюзивні права на трансляцію церемонії «Оскар», подала публічну скаргу на материнську компанію ABC Disney через скорочену 90-хвилинну версію шоу, у якій не згадується перемога українського фільму. Disney також надав «Суспільному» ліцензію на трансляцію повного шоу.

Нагадаємо потужні слова Мстислава Чернова, який отримав премію для України.

Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер «Суспільного», зазначив у заяві: «Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність України та світу, і тим більше розчаровує те, що цей епізод, сповнений правди та сили, виключено з версії, розповсюдженої серед власників ліцензій на «Оскар».

«Нагадаємо, що минулого року для тієї ж номінації, в якій переміг документальний фільм про [покійного російського опозиціонера Олексія] Навального, знайшлося місце у скороченій версії, а також для політичного виступу його дружини Юлії Навальної, яка прийняла цю начебто аполітичну премію. Сподіваємося, що організатори премії прислухаються до нашого протесту».

Щоб українці мали змогу подивитись перемогу Чернова, «Суспільне» транслювало повну версію церемонії вручення премії «Оскар».

У власній заяві представники Disney Entertainment повідомили, що відсутність «20 днів у Маріуполі» у скороченій версії трансляції церемонії «Оскар» пов’язано з часовими обмеженнями, «однак підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі „20 днів у Маріуполі“, був включений у скорочену версію».