США виділить для України пакет допомоги на $300 млн — Білий дім

США виділить для України пакет допомоги на $300 млн — Білий дім

Вранці у вівторок Reuters повідомили про те, що Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України вартістю до 400 мільйонів доларів, а за кілька годин стало відомо, що пакет дійсно буде наданий і вартуватиме 300 мільйонів.

Це перший такий крок за кілька місяців, оскільки додаткові кошти для Києва залишаються заблокованими лідерами республіканців у Конгресі. Один з офіційних осіб сказав, що фінансування цього пакету здійснюється коштом кредитів, повернених Пентагону за останні покупки, і, як очікується, міститиме артилерію. Армія США, зокрема, здійснює величезні закупівлі боєприпасів і транспортних засобів для поповнення запасів, які відправляються в Україну.

Останній пакет допомоги був в грудні 2023 року, коли кошти на поповнення запасів впали до нуля. Білий дім намагався знайти способи надіслати більше військової допомоги, враховуючи ситуацію на полі бою та опір фінансуванню з боку республіканців. Офіційні особи США також розглядали варіанти арешту російських активів на суму близько 285 мільярдів доларів, звільнених у 2022 році, та використання цих грошей для оплати української зброї.

Як повідомляє РБК Україна, надання пакета оголосив представник Білого дому Джейк Салліван під час брифінгу для преси. За словами Саллівана, новий пакет військової допомоги Україні, серед іншого, буде містити снаряди для артилерії та ракети GMLRS до HIMARS.

Водночас у Білому домі звернулися до Конгресу США з закликом якомога швидше ухвалити законопроєкт про виділення фінансування на підтримку України. Салліван повторив слова президента США Джо Байдена про те, що «час спливає» і допомога Україні потрібна прямо зараз.

Використання повернутих коштів для поповнення запасів відкриває вузьке вікно, щоб терміново дозволити надіслати більше допомоги з існуючих запасів, поки адміністрація Байдена чекає на те, щоб законодавці прийняли додаткове фінансування. Байден, демократ, підтримує військову допомогу Україні з моменту повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, тоді як його ймовірний опонент-республіканець на виборах у США 5 листопада, 45-й президент Дональд Трамп, дотримується ізоляціоністської позиції.