Українка увійшла до ТОП-50 найвпливовіших у світі жінок-архітекторок

Українка увійшла до ТОП-50 найвпливовіших у світі жінок-архітекторок

На честь Міжнародного жіночого дня співробітники Dezeen, відомого журналу про архітектуру та дизайн, склали список із 50 найвпливовіших жінок у сфері архітектури та дизайну.

Серед них є й українка — Вікторія Якуша, засновниця Yakusha Design.

Якуша заснувала свою багатопрофільну студію Yakusha Design у 2006 році, яка займається архітектурою, творчістю та інтер’єрами. Вона також є засновником меблевого бренду Faina.

У 2021 році Вікторія відкрила Yakusha Gallery в бельгійському Антверпені, яка має на меті демонструвати сучасний український дизайн.

Роботи Якуші представлені на міжнародних виставках, таких як Design Miami у Маямі і Базелі, Collectible, Венеційській бієнале, Paris Design Week, Milan Design Week та інших заходах. Вікторія є авторкою стилю «Живий мінімалізм». У 2019 році Вікторія Якуша була визнана дизайнеркою року, отримавши Elle Decoration Awards та отримала нагороду за Дизайн Року.

Вікторія Якуша займається збереженням української культурної спадщини та відтворенням її в сучасному дизайні. Колекції її бренду випускаються у співпраці з місцевими ремісниками, чиї ремесла перебувають під загрозою вимирання через відсутність інтересу та низьку прибутковість. При створенні колекції «The Land of Light» вона надихалася давнім українським ремеслом валкування — техніка, що здавна використовувалась в оздобленні стін. Її гобелен «Земля», представлений на London Design Biennale, був створений у співпраці з Карпатськими майстрами ліжникарства.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Якуша створила низку проєктів, щоб привернути увагу до війни, зокрема культурний комплекс, призначений для розміщення врятованих з війни артефактів, і колекцію меблів, створену на честь України.

Фото: BABETH ALBERT, Wikipedia, CC0, вільне використання.