Заяви президента Франції щодо військ в Україні викликають занепокоєння у США

Заяви президента Франції щодо військ в Україні викликають занепокоєння у США

Нещодавні заяви президента Франції Емманюеля Макрона про можливе розміщення іноземних військ в Україні викликали занепокоєння серед американських чиновників, які побоюються прямої конфронтації з Росією, пише MSN.

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з дискусіями між союзниками, коментарі Макрона мали на меті спонукати російського лідера Володимира Путіна переглянути свої дії.

Представники НАТО, які беруть участь у дискусіях щодо України, вважають, що ці заяви могли мати протилежний ефект.

Джерела Bloomberg сказали, що коментарі Макрона також були не дуже розумними з погляду операційної безпеки.

Попри негативну реакцію, деякі прем’єр-міністри країн ЄС вважають Макрона провідною фігурою, цінуючи його тверду позицію щодо Росії. Водночас критики французького президента стверджують, що він більше говорить, ніж робить.

Існує також суперечка навколо підтримки Макроном ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України в країнах, що не входять до ЄС. Хоча Макрон висловив свою підтримку минулого місяця, Франція ще не оголосила про будь-який фінансовий внесок у ці зусилля.

У відповідь на дискусію навколо його коментарів щодо введення західних військ в Україну Макрон відмовився відступати, наполягаючи на тому, що його заяви були продуманими, але також підкреслив, що Франція не буде дотримуватися “логіки ескалації” у відносинах з Москвою.

Хоча пізніше, коментуючи висунуту ним ідею, Макрон все ж уточнив, що будь-яке потенційне залучення Франції не призведе до наступальних дій проти Росії.