Розширено статус тимчасового захисту для українців, які вже перебувають у США

Розширено статус тимчасового захисту для українців, які вже перебувають у США

Адміністрація Байдена оголосила про значне розширення статусу тимчасового захисту для українців, які вже проживають у Сполучених Штатах, надаючи відстрочку для тих, хто втік від вторгнення Росії. Про це пише AP.

Нагадаємо, що на UA Diaspora є спеціальна рубрика Uniting for Ukraine: у ній ви знайдете корисну інформацію щодо програми.

Очікується, що завдяки цьому 166 700 українців зможуть отримати статус тимчасового захисту порівняно з приблизно 26 000 зараз, повідомили в Департаменті внутрішньої безпеки. Щоб пройти кваліфікацію, українці повинні були перебувати в США до 16 серпня, за два дні до оголошення. Вони мають право на дозвіл на роботу.

Спочатку термін дії статусу мав закінчитися 19 жовтня 2023 року, але його подовжено на 18 місяців до 19 квітня 2025 року.

Закон 1990 року дозволяє голові Департаменту внутрішньої безпеки надавати статус покроково до 18 місяців за раз людям, які вже перебувають у Сполучених Штатах, чиї країни постраждали від громадянських конфліктів або стихійних лих і вважаються небезпечними для повернення.

Українці вперше отримали статус тимчасового захисту одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Адміністрація додала можливість отримати гуманітарний пароль для тих, хто не перебуває у Сполучених Штатах, і цей крок вона вважала настільки вдалим, що пізніше зробила те саме для людей з Куби, Гаїті, Нікарагуа та Венесуели.

Оголошення дає додатковий час українцям, чий дворічний термін гуманітарного пароля мав закінчитися на початку наступного року. Також продовження кілька тижнів тому отримали учасники програми Uniting for Ukraine (U4U). Українські іммігранти розпорошені по Сполучених Штатах, з найбільшою концентрацією в Нью-Йорку, Чикаго, Сіетлі та Сакраменто.