Активісти спроектували прапор України на будівлю посольства РФ у США: ВІДЕО

Активісти спроектували прапор України на будівлю посольства РФ у США: ВІДЕО

Антивоєнні активісти влаштували світловий бій проти російських дипломатів у Вашингтоні, округ Колумбія, в середу ввечері, демонструючи несхвалення війни в Україні, пише NPR. Вони годинами проектували надяскравим світлом український прапор на зовнішні стіни посольства Росії.

Бенджамін Віттс, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса та один із провідних демонстрантів, сказав, що група протестує проти вторгнення Росії в Україну та вбивства українців. Віттс сказав, що російське посольство, яке знаходиться приблизно за 3 милі на північний захід від Білого дому, вже деякий час було привабливою мішенню для такої акції. Це велика біла будівля з вікнами, що йдуть згори донизу тонкими колонами. Він згадав, як дивився на посольство і думав: «Воно схоже на великий проекційний екран».

Оператор проектора в посольстві Росії витратив майже чотири години, безуспішно намагаючись затьмарити два величезні синьо-жовті прапори, спроектовані на стіну. За словами Віттса, співробітники секретної служби спостерігали, як протестувальники через вулицю обережно маневрували прапорами вгору-вниз і з боку в бік, намагаючись бути настільки «нав’язливими та агресивними» стосовно мешканців посольства, наскільки це можливо з точки зору закону.

Він і не підозрював, що Філ Атето, інший активіст з округу Колумбія, мав таку саму ідею. Атето є організатором Backbone Campaign, групи захисту свободи слова, яка сприяє демонстраціям заради змін. Демонстранти витратили кілька годин, встановлюючи світло в середу вдень. До того часу, коли сонце сіло, один проектор був встановлений на дах багатоквартирного будинку навпроти посольства, а інший на галявині перед будівлею. Але незабаром після того, як вони почали підсвічувати будинок синім і жовтим, керуючий попросив Віттеса та Атето вимкнути світло та злізти з даху.

Активісти подвоїли зусилля та використали два джерела світла з рівня землі. Віттс задокументував протести за допомогою серії постів та відео у прямому ефірі у Твіттері, яке станом на вечір четверга набрало понад 2 мільйони переглядів.

https://twitter.com/benjaminwittes/status/1514422201361043459

“Ідея полягає в тому, щоб змусити співробітників посольства дивитися на символи української державності навіть тоді, коли вони намагаються їх стерти”, – сказав Вітс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *