«Українська стала символом»: інтерес до мови стрімко зростає у всьому світі

«Українська стала символом»: інтерес до мови стрімко зростає у всьому світі

Українська мова відчуває сплеск інтересу серед тих, хто колись вважав, що говорити російською «було достатньо», пише The Guardian.

Перед вторгненням Росії в Україну Скотт Річардс планував переїхати до Києва із Цюріха. Будучи керівником групи Східної Європи в інвестиційній компанії, Річардс вже говорив російською. Зараз, коли переїзд його сім’ї відкладено, Річардс «поглиблено занурюється» у вивчення української мови та проходить інтенсивний онлайн-курс Львівського українського католицького університету.

Війна Росії з Україною, заснована на ідеї про те, що унікальної української ідентичності не існує, лише підвищила світовий інтерес до української мови. Пригнічена і засуджена як начебто селянський діалект Російською та Радянською імперіями, українська мова насправді значно відрізняється від російської.

Додаток для вивчення мов Duolingo повідомив про збільшення на 577% числа користувачів у всьому світі, які вивчають українську, та на 2677% про збільшення кількості користувачів у Польщі, яка прийняла понад 2 мільйони українських біженців. Duolingo пообіцяла пожертвувати весь дохід від реклами, отриманий від тих, хто вивчає українську, на допомогу українцям. В Україні, де після революції 2014 року носії російської мови все частіше звертаються до української, лише за три дні у новому розмовному клубі зареєструвалося близько 1000 осіб.

Поліна Левіна, канадка з російськими батьками з Харкова, яка провела два роки в Донецьку та Києві, працюючи в структурі ООН з прав людини, сказала, що вона «завжди відчувала, що володіння російською мовою достатньо для взаємодії з країною». Тепер, вважає вона, важливо «мати можливість слухати українців, якою б мовою вони не вважали за краще говорити».

Деякі учні розглядають вивчення української мови як спосіб допомогти країні відновитись. Еббі Девіс, консультант з управління ІТ-проектами з Атланти, у 90-ті роки жила у Дружківці, містечку в основному російськомовному східному Донбасі. Вона сподівається застосувати свої навички для зміцнення ІТ-інфраструктури країни та використовує програму Pimsleur, щоб вивчити розмовну українську.

Декілька навчальних платформ розширили спеціальні пропозиції, пов’язані з Україною. LingQ пропонує безкоштовний доступ до уроків української мови та безкоштовні преміум-акаунти для українців, які вивчають інші мови. MyCoolClass скасував плату та спростив процес подання заявок для українських вчителів, які використовують платформу.

Річардс, як і раніше, планує влаштуватися в Києві, коли це буде безпечно, і сподівається, що зможе розмовляти там українською мовою.

«Схоже, війна змінила все, – сказав він. — Українська мова стала символом спадщини, виживання, сили та стійкості».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *