Голодувати корисно! Доведено Нобелівським комітетом

Лауреатом Нобелівської премії з медицини цього року став професор Токійського технологічного інституту японець Йошинорі Ошумі. Передає Європейська правда з посиланням на сайт премії.

“Цьогорічний лауреат Нобелівської премії виявив і з’ясував механізми, що лежать в основі аутофагії, фундаментального процесу для розкладання та утилізації клітинних компонентів”, – йдеться у повідомленні.

Аутофагія – це процес утилізації та переробки непотрібних частин клітини – різного сміття, яке в ній накопичилось. Цей термін з рецької перекладається, як “самоїдство” чи “самопоїдання”. Завдяки аутофагії клітина очищується від інфекції та токсинів, які потрапили у неї. Саме тому, аутофагія починає працювати найбільш інтенсивно, коли організм перебуває у стресовому стані. Наприклад, голодує. В цьому випадку клітина виробляє енергію за рахунок своїх внутрішніх ресурсів – з будь-якого  сміття, що нагромадилось у ній. І в тому числі – з хвороботворних бактерій.

wx1080

“Відкриття Ошумі призвело до нової парадигми в розумінні того, як клітина переробляє свій вміст. Його відкриття проклали шлях до розуміння принципового значення аутофагії у багатьох фізіологічних процесах, таких як в адаптації до голодування або відповідь на інфекцію. Мутації генів аутофагії можуть стати причиною хвороб, а сам процес бере участь у кількох захворюваннях, включаючи онкологічні та неврологічні захворювання”, – зазначається на сайті премії.

Розмір Нобелівської премії – 8 млн шведських крон ($952 тисячі). У Швеції упродовж цього тижня оголошують лауреатів Нобелівських премій. Церемонія вручення нагород традиційно відбудеться пізніше – у грудні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *