Розумні годинники можуть допомогти виявити COVID-19 за кілька днів до появи симптомів

Розумні годинники можуть допомогти виявити COVID-19 за кілька днів до появи симптомів

Розумні годинники та інші гаджети, які постійно вимірюють частоту серцебиття, температуру шкіри й інші фізіологічні показники людей, можуть виявити коронавірусне захворювання за кілька днів до появи перших симптомів. Про інформують вчені з американської мережі лікарень Mount Sinai.

Як повідомили у Mount Sinai, такі годинники, як Apple Watch, Garmin або ж Fitbit, можуть передбачити, чи є у людини COVID-19 ще до позитивного тесту. Експерти кажуть, що гаджети можуть зіграти життєво важливу роль в боротьбі з пандемією та іншими інфекційними захворюваннями.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Так, дослідники з Mount Sinai з’ясували, що Apple Watch можуть виявляти майже непомітні зміни в серцебитті людини, які сигналізують про наявність коронавірусу за сім днів до того, як проявляться перші симптоми або вірус виявлять тестом.

Під час дослідження проаналізували показники серцевого ритму, а саме різницю в часі між кожним серцевим скороченням. Ці дані зокрема показують, як добре працює імунна система людини. «Ми вже знали, що цей показник змінюється в залежності від розвитку запалення в організмі, а COVID-19 є запальним процесом», — каже Роб Хірт, доцент медицини в Медичній школі Ікана в Нью-Йорку. За його словами, дослідження допомогли з’ясувати, що в людей з коронавірусом є невелика різниця між серцевими скороченнями, на відміну від людей з негативним тестом.

Цікаво, що Стенфордський університет раніше проводив своє незалежне дослідження у цій галузі. Його опублікували в журналі Nature Biomedical Engineering у листопаді. Так, учасники носили різні трекери від Garmin, Fitbit, Apple та інших виробників. Дослідження показало, що у 81% людей змінювався пульс ще до появи симптомів. Загалом участь у дослідженні взяли понад 5 тисяч людей, коронавірус був у 32 з них.

Як висновок, дані, зібрані розумними годинами, можуть допомогти побороти вірус, враховуючи, що більш ніж половина випадків інфікування стається через безсимптомних носіїв. Носіння таких гаджетів не потребує будь-якої активної участі користувача, але може виявляти людей, які хворіють безсимптомно. Так людство краще може контролювати пандемію.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *