До кордону Мексики та США щодня прибувають сотні українців

До кордону Мексики та США щодня прибувають сотні українців

Сотні українців, які рятуються від російського вторгнення, приїхали до прикордонного мексиканського міста Тихуана, маючи намір попросити притулку в США. Очікується, що їх буде ще більше, повідомляє CNN директор у справах мігрантів Енріке Лусеро.

За його словами, зараз у Тихуані проживає близько 1500 українців. Потік біженців став помітним після 11 березня, і з того часу їхня кількість значно зросла. Інна Левієн, волонтер з Орінджу, штат Каліфорнія, яка допомагає українцям біля кордону, повідомила – кількість українців на кордоні збільшилася вчетверо всього за три дні. Лусеро каже, що влада США не поспішає обробляти потік біженців з України – на день 100-200 людей, тому збирається великий натовп. Проте він очікує, що усі вони в’їдуть до США.

Департамент внутрішньої безпеки США дозволяє українцям у кожному конкретному випадку звільнитися від пандемічних обмежень епохи Трампа, що дозволяли висилати мігрантів, які пройшли кордон Мексики та США. Ці правила продовжує використовувати адміністрація Байдена, але вони закінчаться 23 травня, як повідомили у Центрах з контролю та профілактики захворювань.

Група волонтерів, що складається з каліфорнійських матерів, які познайомилися на Facebook, надає сім’ям предмети першої необхідності – продукти харчування, ковдри, намети та іграшки, щоб зайняти дітей.

Інна Левієн рекомендує тим, хто має гроші, зупинятися в готелях, вартість яких становить приблизно 40-60 доларів за ніч. Група волонтерів вносить українців до списків і привласнює їм номери, щоб людям не доводилося стояти в черзі без перерв, адже очікування може зайняти більше доби.

За прогнозами, найближчими днями кількість мігрантів з України в Тихуані зросте до двох тисяч людей.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *