Українські американці намагаються різними способами привезти родичів до США

Українські американці намагаються різними способами привезти родичів до США

Юлія Дей двічі на день телефонує з Лос-Анджелеса, щоб дізнатися, як її мати та тітка поживають на горищі, яке вони орендували у Варшаві. Сестри, яким 68 та 70 років, перетнули польсько-український кордон із двома котами та кількома речами після втечі з Харкова, розповідає Euronews.

Між дзвінками Дей відновлює свої багатомісячні зусилля, щоб вивезти маму й тітку з Європи до Сполучених Штатів. 42-річна Юлія входить до числа українських американців, які говорили з Reuters про складний і заплутаний юридичний процес легального приїзду до США близьких, які рятуються від війни.

25 квітня в США запрацював веб-сайт Uniting for Ukraine, на якому українці, які мають американських фінансових спонсорів, можуть подати заявку на перебування та роботу в США до двох років за програмою з гуманітарної допомоги, яка не передбачає отримання громадянства. Станом на середину минулого тижня було подано близько 14 500 заявок на Uniting for Ukraine, за даними Служби громадянства та імміграції США (USCIS).

Потенційні спонсори повинні завантажувати інформацію про свою роботу та активи. Заявники повинні пройти перевірку особи та безпеки, перш ніж вони зможуть поїхати до США і розглядатися щодо легалізації.

Деякі використовують інші шляхи. Леонард Могул шукає подружню імміграційну візу для жінки, на якій він одружився на неконфесійному, 30-хвилинному весіллі Zoom на початку березня. Її обручкою була каблучка, яку він купив їй під час новорічних канікул у Канкуні. Раніше він намагався отримати туристичну візу, і наприкінці вересня отримав візову співбесіду.

«Я не хотів, щоб вона так довго була сама в Європі», – сказав Могул, який не планує подавати документи на Uniting for Ukraine.

Артем Плахотний, учитель танців із Скоттсдейла, штат Арізона, тижнями намагався записатись на екстрену візу для своєї невістки та її чотирирічних близнюків. Через чотири дні після того, як російські солдати вторглися в Україну, його двоюрідний брат і дев’ятирічна дочка брата загинули, намагаючись втекти з Харкова. Після неодноразових спроб він сів на рейс до Варшави, а потім разом із родичами полетів до Тіхуани, де минулого місяця ті отримали гуманітарний в’їзд.

У Департаменті внутрішньої безпеки США повідомили, що після 25 квітня українцям на південно-західному кордоні, які не мали дійсних віз або попереднього дозволу на поїздку до США через Uniting for Ukraine, можуть відмовити у в’їзді. Близько 530 українців перебувають в притулку біля Мехіко, шукаючи спонсорів у США. Серед них майже 200 неповнолітніх.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *