США схиляються до відправки в Україну ракетних систем великої дальності

США схиляються до відправки в Україну ракетних систем великої дальності

Адміністрація Байдена схиляється до того, щоб надіслати Україні передові ракетні системи великої дальності, про які лідери в Києві просили кілька місяців, але остаточного рішення не було прийнято, повідомили POLITICO два американські чиновники.

За словами чиновників, ані президент Джо Байден, ані міністр оборони Ллойд Остін не схвалили чергову партію допомоги Україні. Але американська ракетна система залпового вогню та ракетна система високої мобільності артилерії, деякі версії яких можуть запускати ракети далі, ніж будь-яка зброя в Україні, можуть бути частиною пакету.

Деякі сучасні боєприпаси, що випущені РСЗВ, можуть досягати дальності до 290 миль, але «не розглядається жодна ударна зброя дальньої дії» як частина пакету, попередив один чиновник адміністрації. Натомість Сполучені Штати оцінюють постачання ракет, які можуть рухатися приблизно на відстань від 20 до 45 миль (для порівняння – снаряди, випущені гаубицями M777, надісланими в Україну в травні, можуть досягати приблизно 15 миль).

Білий дім місяцями боровся з питанням, чи надсилати Україні зброю, яка б дозволила розширити наступальні можливості. Адміністрація Байдена та Захід загалом на сьогоднішній день відмовилися від поставок боєприпасів більшої дальності, яких відчайдушно хоче Київ. Але, незважаючи на те, що посилає мільярди доларів військової техніки на фронт, Вашингтон стурбований тим, що спровокує Володимира Путіна на подальші звірства або ескалацію до хімічної чи ядерної зброї, якщо Україна почне більш масштабні атаки всередині окупованих територій.

Очікується, що наступного тижня буде оголошено новий пакет військової та гуманітарної допомоги, перший транш пакету в 40 мільярдів доларів, затверджений Конгресом і підписаний Байденом цього місяця.

У четвер речник Пентагону Джон Кірбі наголосив, що остаточного рішення не прийнято.

Поступові зміни в мисленні відбуваються в результаті тривалості та характеру війни. До російського вторгнення західні уряди не давали українським військовим більше кількох днів, перш ніж вони могли би впасти під вагою російських військових. Але поєднання приголомшливої ​​некомпетентності Росії та наполегливого опору України, підкріпленого західною зброєю, перенесло війну на четвертий кривавий місяць.

Хоча бойові дії здивували майже всіх від Москви до Вашингтона, це також означало, що західні країни, які мають намір допомогти Києву, змушені були постійно переоцінювати те, що вони готові надіслати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *