Українські військові хірурги провели унікальну операцію, яка не має аналогів у світі

Українські військові хірурги провели унікальну операцію, яка не має аналогів у світі

Українські військові медики провели унікальну операцію з видалення нирки – таке хірургічне втручання ніколи не робили у світі, пише Babel.

Військові хірурги провели операцію з видалення нирки з вогнепальним пораненням, що спричинило ураження органу. Про це на брифінгу 26 травня повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«У нас є гарна новина, що ми можемо пишатися Медичними силами Збройних Сил України. Минулого тижня у військовому мобільному госпіталі одного з прифронтових міст вперше в Україні провели сучасну лапароскопічну операцію — видалення нирки з вогнепальним пораненням, що спричинило руйнування органу», – сказала Маляр.

У мобільному госпіталі вже зробили 2 такі операції, поранені вже успішно встають та ходять по палаті. Маляр уточнила, що подібні операції з боротьби з нирковою травмою не мають аналогів у світі.

«Сьогодні ми маємо пишатися українською військовою медициною, яка нині першою стикається з дуже важкими викликами, успішно їх долає і фактично стає прикладом для військових лікарів усього світу. Українські військові хірурги підтримують порядок та проводять сучасні малоінвазивні операції, щоб врятувати важкопоранених», – додала заступниця міністра.

У квітні в лікарні «Феофанія» зробили унікальну операцію, під час якої з серця вилучили кулю, не зупиняючи його. Хірурги врятували життя 20-річному українському воїну Володимиру Гордієнку. Хлопцю вдалося втекти з російського полону, він вижив після допитів, тортур та обстрілу автомобіля, на якому він тікав із братом.

Два дні Володимир мандрував лісом до родини. Як стане відомо пізніше, він йшов з кулею в серці. Лікарі встановили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця, є уламок. Операція тривала 5 годин і пройшла успішно. Лікарі оперували працююче серце за допомогою спеціальних стабілізаторів. Через кілька годин після операції солдат уже говорив, а наступного дня ходив. Хлопця вже виписали з лікарні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *