Український стартап навчив штучний інтелект малювати картини про війну

Український стартап навчив штучний інтелект малювати картини про війну

Український глибокотехнологічний стартап запускає благодійний проект NFT з продажу творів мистецтва, створених штучним інтелектом, з подвійною метою – зібрати гроші для підтримки людей, які постраждали від російської війни, а також утримати увагу на цій війні, не допустивши так званої втоми світу від подій в Україні, пише TechCrunch.

Колекція створених штучним інтелектом «творів мистецтва» зображує різні події, моменти та людей, які фігурували у війні, включно з багатьма повідомленнями про такі події, як напад на острів Зміїний або загоряння російського крейсера «Москва». Також демонструються більш загальні сцени війни, наприклад, у яких місцеві жителі ховаються в метро, або обстріли українських міст.

Ще один із творів мистецтва – це портрет невтомного президента України Зеленського, який супроводжується текстовим описом, що нагадує про його відмову покинути країну після вторгнення Росії та його прохання Заходу надіслати зброю.

Усі згенеровані твори мистецтва були виконані в героїчному стилі олійного живопису програмним забезпеченням AI стартапу. Галерея Сирен, як називається проект, демонструє більшу частину колекції, яка загалом налічуватиме близько 2000 творів мистецтва, на своєму веб-сайті.

Команда, яка стоїть за проектом, походить зі стартапу ZibraAI, який зосереджений на розробці ігор. Більшість його співробітників перебуває в Україні. COO Роман Могильний, який також є співзасновником AI face-swap, та його колеги використали свій досвід у сфері машинного навчання та технологій генерації контенту, щоб створити конвеєр нейронної мережі, який генерує мистецтво з текстових описів.

Технологію створили та доопрацювали на фотографіях війни. Використання AI для автоматизації виробництва таких творів може відкрити нову главу в історії мистецтва військової пропаганди, залежно від того, наскільки вражаючим виявиться такий матеріал.

«Ми хотіли похвалити мужність народу України, який займається різними справами, від волонтерів до учасників бойових дій», — каже Могильний.

Українські благодійні організації, які команда обрала для підтримки, — Dobro.ua, яка зосереджена на наданні допомоги дітям у госпіталях під час війни; і Unchain.fund — благодійна організація, яка має на меті своєчасну гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни. Крипто-гаманці благодійних організацій були інтегровані в смарт-контракт продажів Sirens NFT, що означає, що зібрані гроші повинні бути перераховані їм безпосередньо після завершення продажу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *