Як американські музеї висвітлюють українську культуру

Як американські музеї висвітлюють українську культуру

Понад мільйон осіб українського походження проживає в США. Американські музеї по всій країні підносять українську культуру, історію та мистецтво, пише Посольство США.

«Одна з речей, яких Владімір Путін намагається досягти війною, — це якимось чином стерти українську ідентичність, — заявив державний секретар Ентоні Блінкен 9 травня під час візиту до Українського інституту Америки. — Ця ідентичність яскраво проявляється через свою культуру».

У Нью-Йорку проживає приблизно 138 тисяч осіб українського походження, половина з яких народилася за межами Сполучених Штатів. Український музей на Мангеттені висвітлює українську культуру, таку як традиційні писанки, образотворче мистецтво, включаючи картини та роботи на папері, а також народне мистецтво, таке як рушники та інші обрядові тканини. Колекція музею, заснована в 1976 році, налічує понад 1000 предметів.

Поточні виставки музею присвячені повномасштабному вторгненню Росії та війні в Україні, висвітлюючи роботи Макса Левіна, українського фотожурналіста, страченого російськими військами в березні, та ілюстрації українського художника Микити Кравцова у сатиричній формі.

«Як установа, яка була заснована для збереження багатої культурної спадщини України в діаспорі, — зазначається на його веб-сайті, — Музей засуджує війну Володимира Путіна та його невибіркове бомбардування українських міст, що призвело до незліченних втрат невинних життів і жахливого руйнування житлових районів, шкіл, музеїв, пам’яток та інших історичних споруд».

У Мічигані Українсько-американський архів і музей демонструє тисячі традиційних українських артефактів — як-от обрядовий одяг, декоративне мистецтво та різьблення по дереву — придбаних протягом другої половини 20 століття.

«З давніх-давен традиції, народний одяг, ткацтво, пісні, кераміка, артефакти як декоративні, так і утилітарні стали частиною повсякденного життя українського народу, – сказала Звенислава Гайда, президент Українсько-американського архіву та музею. – Усе це вийшло з дому, серця сім’ї».

Деякі інші українські музеї в Сполучених Штатах включають:

Український інститут сучасного мистецтва в Чикаго – демонструє роботи художників 20-го та 21-го століть.

Український культурний центр у Лос-Анджелесі – служить місцем зустрічей українців Америки в Південній Каліфорнії, а також приймає художні виставки, концерти та покази фільмів.

Український музей і бібліотека Стемфорда, штат Коннектикут – зберігає культурні речі та книги, і є найстарішою культурною установою, заснованою українцями в Північній Америці.

Український дім у Вашингтоні також проводить заходи, а нещодавно відбувся аукціон робіт для збору коштів на вирішення гуманітарної кризи в Україні.

«Наша аудиторія як українська, так і американська», — сказала Axios минулого місяця директор Українського дому Маріанна Фалькова, зазначивши, що є багато людей у США, які хочуть дізнатися про українську культуру.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *