Американські фермери вирощують насіння, щоби зберегти врожай в Україні

Американські фермери вирощують насіння, щоби зберегти врожай в Україні

Американець Нейт Клейнман зібрав насіння деяких українських культур, зокрема озимих кабачків, соняшнику та лікарських трав, і планував вирощувати їх на своїй фермі в Нью-Джерсі. Тоді Росія напала на його прабатьківщину, пише Bloomberg Government.

«Я зрозумів, що буде особливо важливо зберегти це насіння, виростити його якомога швидше та отримати більше насіння, щоб поділитися ним з українськими біженцями, — сказав Клейнман, який шукав більше українських сортів насіння та роздавав їх виробникам у його мережах в США. – В ідеалі буде повернути це насіння людям в Україні».

Американські фермери, об’єднані між собою в кількох штатах, таких як Нью-Джерсі та Іллінойс, цього літа вирощують українські продовольчі культури, включно з найважливішими сортами пшениці, з планами зрештою пожертвувати отримане насіння назад в Україну. Це свого роду страховий пояс від ризику, який вторгнення Росії створює для довгострокового існування деяких із найважливіших рослин у світовому продовольчому забезпеченні.

Загрози для поставок зерна в Україну викликали серйозне занепокоєння на тлі повномасштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого. П’ятий у світі експортер пшениці, Україна відома як «житниця» Європи та ключовий експортер кукурудзяної та соняшникової олії. Але через війну багато українських фермерів не можуть збирати врожай для себе — не кажучи вже про експорт.

Уряд України очікує, що врожай зерна в країні впаде приблизно на 40% порівняно з минулим роком. А ціна на олійну культуру — іншу основну експортну продукцію — зросла навіть більше, ніж на зерно, майже вдвічі порівняно з дворічною давниною через вторгнення Росії. У 2020 році понад половина світового насіння соняшнику та олії надходили з України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *