Президент України розгляне можливість легалізації одностатевих шлюбів

Президент України розгляне можливість легалізації одностатевих шлюбів

Петиція із закликом до українського уряду легалізувати одностатеві шлюби на тлі вторгнення Росії зібрала 28 тисяч підписів і була направлена на розгляд президенту Володимиру Зеленському, повідомляє Forbes.

Понад 28 тисяч людей підписали петицію, яка стверджує, що в охопленій війною Україні «кожен день може бути останнім», і одностатеві пари заслуговують на можливість «створити сім’ю та мати офіційний документ, який це підтверджує».

Будь-яка петиція в Україні, яка набирає понад 25 тисяч підписів, автоматично потрапляє на розгляд президента, який зобов’язаний надати відповідь протягом десяти днів.

«У цей час кожен день може бути останнім, – написала автор петиції Анастасія Андріївна Совенко. – Нехай люди однієї статі отримають можливість створити сім’ю й мати офіційний документ, що підтвердить це. Їм необхідні такі ж права, що й у традиційних пар».

Незрозуміло, чи підтримає Зеленський легалізацію одностатевих шлюбів в Україні. Він сказав, що не хоче говорити «нічого негативного» про українську ЛГБТК+ спільноту у відповідь на гомофобну лайку під час прес-конференції 2019 року.

«Ми всі живемо у відкритому суспільстві, де кожен може обирати мову, якою розмовляє, свою етнічну приналежність та орієнтацію, – сказав Зеленський. – Залиште цих людей у спокої, заради Бога!»

В Україні одностатеві стосунки не заборонені з 1991 року, але не визнаються законом. Незважаючи на те, що антидискримінаційне законодавство України передбачає захист сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, «негативне суспільне ставлення перешкоджає застосуванню законів на практиці», за словами Європейського інституту UCL.

У травні дослідження Київського міжнародного інституту соціології показало, що 38,2% опитаних українців негативно ставляться до ЛГБТК+ спільноти, порівняно з 60,4% у 2016 році.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *