Опитування: 65% українських біженців не збираються додому найближчим часом

Опитування: 65% українських біженців не збираються додому найближчим часом

Більшість українських біженців, які втекли від російського вторгнення, планують залишатися в приймаючих країнах, доки військові дії не вщухнуть і ситуація з безпекою в їхній країні не покращиться, показало нове опитування Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Про це пише Al Jazeera.

«Шістдесят п’ять відсотків респондентів повідомили, що планують залишитися в поточній країні перебування, а дев’ять відсотків планують переїхати до іншої країни перебування протягом наступного місяця», — йдеться у звіті, опублікованому в середу.

Результати опитування під назвою «Життя в очікуванні: профілі та наміри біженців з України» базуються на інтерв’ю з близько 4900 українськими біженцями в Чехії, Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині в період із середини травня до середини червня 2022 року.

Тим не менш, у звіті йдеться, що більшість учасників опитування «висловили надію повернутися до своїх рідних громад якнайшвидше», але були стурбовані «невизначеністю щодо майбутнього, яка вплинула на їх здатність формувати надійні довгострокові плани».

Згідно зі звітом, близько 16 відсотків планують повернутися в Україну в найближчі два місяці, причому 15 відсотків планує залишитися на Батьківщині лише тимчасово, щоб відвідати сім’ю, отримати продукти або допомогти родичам евакуюватися.

Плани біженців відрізнялися залежно від регіону походження, приймаючої країни та часу, який пройшов після переміщення з України.

«Більша частина біженців з Києва та районів на заході планувала повернутися, ніж ті, хто прибув зі сходу та півночі», – йдеться у звіті.

За даними УВКБ ООН, понад 8,7 мільйонів людей покинули Україну з 24 лютого. Багато хто шукав притулку в сусідніх країнах. Тільки в березні майже 3,4 мільйона українців покинули свою країну. Більшість прибулих – жінки та діти. Чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд з України.

Згідно з дослідженням Міжнародної організації з міграції, опублікованому на початку цього року, ще вісім мільйонів людей також стали внутрішньо переміщеними особами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *