Пелосі закликала Блінкена визнати РФ державою-спонсором тероризму

Пелосі закликала Блінкена визнати РФ державою-спонсором тероризму

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена, заявивши: “Визнайте Росію державою-спонсором тероризму — інакше це зробить Конгрес”. Про це пише Politico.

Попередження, зроблене під час розмови між ними на початку цього тижня, було описано для видання двома джерелами, знайомими з розмовою. Речники Держдепу та офісу Пелосі відмовилися від коментарів.

Конгрес надав держсекретарю повноваження називати іншу країну державою-спонсором тероризму. Деякі в Конгресі, однак, кажуть, що законодавці могли б прийняти закон, щоб зробити визначення без Державного департаменту, тим самим тиснучи на президента РФ самостійно.

Коментарі Пелосі для Блінкена підкреслюють прірву між діями, які законодавці хочуть від адміністрації, зазначає видання. Члени Палати представників і Сенату наполягають на визначенні, яке зобов’язує уряд США обмежити іноземну допомогу, скоротити експорт і продаж оборонної продукції, встановити контроль над експортом товарів подвійного використання тощо.

За словами Державного департаменту, це також «включає інші санкційні закони, які карають осіб і країни, які ведуть певну торгівлю з державами-спонсорами», що означає, що США, можливо, доведеться розширити свої санкції набагато ширше, ніж окремі сектори російської економіки. Нинішні чотири держави-спонсори тероризму, визнані США – Куба, Північна Корея, Іран і Сирія – торгують зі світом набагато менше, ніж Росія. Це може пояснити, чому Державний департамент тривалий час скептично ставився до цього кроку. Деякі експерти кажуть, що цей крок посилить тиск на Кремль і зробить будь-які відносини з Росією для громадян США майже неможливими.

Едвард Фішман, експерт із питань санкцій аналітичного центру Atlantic Council у Вашингтоні, округ Колумбія, зазначив, що Конгрес ще не зробив серйозних кроків, щоб покарати Росію, через п’ять місяців війни. Що стосується вторинних санкцій і не тільки, «наявність мандата Конгресу робить ці санкції набагато ефективнішими», — сказав Фішман.

Якщо будь-яка резолюція на Капітолійському пагорбі буде прийнята — або повне визначення спонсора тероризму пройде через обидві палати — Блінкен може відчути більший тиск, щоб стати на бік законодавців і зробити це призначення.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *