Двоє студентів Стенфорду їдуть до України, щоб допомагати медичним працівникам

Двоє студентів Стенфорду їдуть до України, щоб допомагати медичним працівникам

Поки тривають літні канікули, двоє студентів Стенфордського університету проведуть останні дні цих канікул неподалік від зони бойових дій в Україні, повідомляє NBC Bay Area.

Цього тижня вони вирушають до України, щоб надати вкрай необхідну допомогу тим, хто намагається врятувати життя.

Андрій Молчинський народився і виріс в Україні, а зараз живе в Канаді, а Алекс Кларк — ветеран армії зі Сент-Луїса. Вони познайомилися в Стенфорді і швидко подружилися. Тепер вони прямують до прифронтових міст, співпрацюючи з Асоціацією українських студентів у Стенфорді.

«Я думав — якби я був українцем або якби я був у такій ситуації, як би я з цим впорався і як би я хотів, щоб інші мені допомогли?» — сказав Кларк.

Вони започаткували проект «День незалежності» та зібрали майже 100 000 доларів, використовуючи свій досвід і зв’язки, щоб дізнатися, які матеріали допоможуть найбільше.

«Майже через два дні після того, як ми взяли на себе зобов’язання зробити щось разом, йому зателефонували його знайомі в Кривому Розі, — розповів Кларк. — Населення там збільшується через переселенців та туди везуть поранених, тож зрештою вони сказали: наша медична система не працює, нам потрібна підтримка».

Друзі придбали три машини швидкої допомоги і цього тижня летять до Європи, щоб їх забратиу. Вони також везуть 60 радіостанцій. Потім їхня команда з шести осіб перевезе все це через український кордон до міста Кривий Ріг, рідного міста Молчинського, щоб доставити тим, хто намагається там врятувати життя.

Їхня мета — прибути до Дня Незалежності України — 24 серпня, сподіваючись, що їхні зусилля допоможуть вижити більшій кількості людей, щоб незабаром відсвяткувати нову незалежність.

«Це символізм, а символізм дуже важливий в цій війні. Це так очевидно, як добро проти зла, — сказав Молчинський. — Світло проти темряви».

Вони публікуватимуть і ділитимуться своєю подорожжю на своїй сторінці в Instagram проєкту «День Незалежності». Молчинський також є співпрезидентом Асоціації українських студентів у Стенфорді, яка зібрала мільйони з початку вторгнення. За його словами, у березні вони з партнерами зафрахтували літак і доставили 35 тонн гуманітарної допомоги та 600 тисяч доз інсуліну.

Проект «День Незалежності» співпрацює з USAS, Ukrainian Freedom Fund та British-Ukraine Aid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *