Чому Зеленський не попередив українців про війну: головне з інтерв’ю для Washington Post

Чому Зеленський не попередив українців про війну: головне з інтерв’ю для Washington Post

В інтерв’ю Washington Post, опублікованому у вівторок, президент України Володимир Зеленський розповів, чому не попередив своїх громадян про вторгнення Росії. Найголовніше підсумував Newsweek.

Президент України Володимир Зеленський каже, що він стратегічно применшив наближення російського вторгнення, щоб запобігти фінансовій паніці, яка, за його словами, призвела б до того, що його країна швидко піддасться Кремлю.

Висловлювання українського лідера проливають світло на те, чому Зеленський публічно суперечив заявам офіційних осіб США, які точно передбачили вторгнення Росії в Україну.

Коли президент Росії Володимир Путін скупчив понад 100 000 військових на кордоні з Україною в січні, президент Джо Байден та інші офіційні особи США все частіше били на сполох, що Росія почне вторгнення. Сильно залежний від військової допомоги Заходу, Зеленський намагався підтримувати відносини зі США, водночас критикуючи попередження Америки щодо російського вторгнення як «перебільшення».

«Я президент України, — сказав він на прес-конференції в лютому, — і я живу тут, і я думаю, що тут я знаю деталі краще».

Зеленський додав, що погрози війни означали б «паніку на ринку, паніку у фінансовому секторі. Скільки це коштувало б нашій країні?» У той час Кремль вхопився за розбіжності, заявляючи, що слова Байдена дестабілізують Україну.

У розмові з WP Зеленський пояснив, що сказати українській громадськості зберігати їжу та гроші, готуючись до війни, парадоксальним чином означало б швидку перемогу Росії.

«Ви не можете просто сказати мені: “Слухай, ти повинен почати готувати людей зараз і сказати, що їм потрібно відкласти гроші, їм потрібно запастися продуктами”, — заявив Зеленський виданню. — Якби ми це повідомили — а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, — тоді я б втрачав 7 мільярдів доларів на місяць з жовтня минулого року, і в той момент, коли росіяни напали, вони б захопили нас через три дні».

Зеленський отримав детальну інформацію США про плановане вторгнення Росії. У квітні The Wall Street Journal повідомила, що директор ЦРУ Вільям Бернс таємно відвідав Зеленського в середині січня, поділившись розвідданими про те, що Росія планує швидко перейти з Білорусі до столиці України Києва.

Бернс сказав Зеленському, що російські війська планують взяти під контроль аеропорт Антонова в Гостомелі, що за Києвом, і використовувати його для перельоту військ, які будуть використані для повалення уряду України. На запитання про попередження Бернса Зеленський сказав виданню WP, що Україна мала розвідувальні дані про те, що російські війська збираються в Білорусі, готуючись до удару по президенту країни.

Зеленський пояснив, що українська економіка почала втрачати від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць. Гроші також потрібні на зарплату військовим.

«У мене немає часу на міркування, попередження, зобов’язання — у мене просто завдання, — сказав він. — Я не повинен дозволити їм окупувати нашу землю, і я повинен платити людям, які гинуть. Саме так це звучить. Жодних сентиментів. Це потрібно робити щомісяця».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *