5 великих помилок російської розвідки перед вторгненням в Україну: дослідження WP

5 великих помилок російської розвідки перед вторгненням в Україну: дослідження WP

Багатомісячне дослідження The Washington Post щодо розвідувальної війни в Україні спирається на низку конфіденційних матеріалів, включаючи перехоплені комунікації за участю оперативників російської розвідки, а також детальні інтерв’ю з високопоставленими українськими, американськими та європейськими чиновниками. Наводимо повний текст висновків.

1. Підпільний відділ російської служби безпеки був глибоко залучений у невдалий план війни Кремля, запевняючи офіційних осіб у Москві, що український уряд швидко впаде, і розгортаючи оперативників для встановлення маріонеткового режиму.

Відділення ФСБ, відоме як Департамент оперативної інформації, протягом багатьох років проводило таємні операції, щоб проникнути в українські інституції, заплатити проросійським політикам і запобігти виходу країни з орбіти Москви. За словами представників західної розвідки, незважаючи на велику увагу до України, ФСБ або не змогла зрозуміти, наскільки запекло Україна чинитиме опір, або розуміла, але не могла передати таку незручну інформацію президенту Росії Володимиру Путіну.

2. Офіцери ФСБ були настільки впевнені, що захоплять важелі влади в Києві, що останні дні перед війною витратили на облаштування житла в столиці.

Повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки, показують, як офіцери ФСБ запитують у колег деталі про квартири та інші місця, які вони можуть використовувати як безпечні будинки, резиденції або бази операцій. За словами офіційних осіб, за кілька днів до того, як російські війська перейшли в Україну, інформаторам ФСБ було наказано покинути столицю, але залишити ключі від своїх резиденцій для прибуття російських оперативників.

3. Управління ФСБ зі справ України зазнало значного розширення в період, що передував вторгненню, за словами українських і західних силовиків.

Чисельність департаменту зросла з приблизно 30 офіцерів у 2019 році до 160 напередодні вторгнення в Україну, повідомили чиновники. За групами ФСБ були закріплені регіони України та мережі сплячих агентів всередині країни. Оглядаючись заднім числом, українські офіційні особи бачать це як раннє попередження про те, що Росія закладає основу для нападу.

4. ФСБ тісно співпрацювала з відомими колабораціоністами та створила щонайменше два проросійські уряди в очікуванні.

Серед головних союзників ФСБ були колишній президент України Віктор Янукович, який втік до Росії в 2014 році, і Віктор Медведчук, олігарх, який став одним із лідерів головної проросійської партії України після встановлення близьких стосунків з Путіним. Янукович був у центрі групи, яка зібралася в Білорусі на початку березня, ймовірно, щоб увірватися та повернути владу. Друга група, до якої входили колишні члени партії Януковича, зібралася на території півдня України, яку на початку війни захопили російські війська.

5. Незважаючи на неодноразові невдачі, керівники ФСБ залишаються на своїх посадах, а відомство перегрупувалося, відправивши офіцерів на тримісячну ротацію в регіонах, окупованих російськими військами.

Американські та інші офіційні особи заявили, що не бачать жодних доказів того, що Путін очистив верхівку російських шпигунських служб або притягнув високопосадовців до відповідальності за дорогі помилкові оцінки. Натомість директор ФСБ Олександр Бортніков і керівник її управління зі справ України Сергій Бесєда залишаються на своїх посадах, контролюючи аспекти воєнних дій.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *