Війна у тиші: організація з США допомагає вижити українцям, які не чують

Війна у тиші: організація з США допомагає вижити українцям, які не чують

Від гуркоту артилерії до реву винищувачів і сирен повітряної тривоги, які попереджають про наближення російських атак, – звуки війни майже неминучі в Україні. Але для тисяч українців, які погано або взагалі не чують, цих сигналів небезпеки просто не існує, зазначає USA Today.

Ось чому американська некомерційна організація Off-The-Grid Missions надає цій спільноті інструменти для забезпечення безпеки та пильності, такі як освітлення на сонячних батареях, зарядні пристрої для мобільних телефонів і фільтри для питної води. Група також забезпечує евакуацію, яку проводять виключно люди із проблемами слуху.

Присутність Off-The-Grid в Україні відображає зростаюче розуміння серед спільноти реагування на катастрофи того, що унікальні потреби людей з обмеженими можливостями мають бути пріоритетними в планах підготовки.

«Люди без слуху першими втрачають життєво важливу інформацію і останніми отримують допомогу, — сказала засновниця Off-The-Grid Анджела Марія Нардолільо. — Навіть якщо нам треба тижні до того, щоб після стихійного лиха дістатися до сім’ї без слуху, ми зможемо першими реагувати».

Нардолільо, ветеран десятків рятувальних робіт у всьому світі, сказала, що освітлення на сонячних батареях і зарядні пристрої для мобільних телефонів допомагають, оскільки вони дозволяють людям, які покладаються на мову жестів або читають по губах, телефонувати друзям і родині по відеозв’язку, в тому числі після настання темряви.

Некомерційна організація, заснована в 2009 році, також розробила онлайн-систему обміну інформацією, щоб попередити глухих і людей з проблемами слуху про російські атаки та показати їм, як знайти бомбосховища та шляхи евакуації.

Більшість заходів з надання допомоги при стихійних лихах спочатку здійснюються через передачу інформації, яка здебільшого обходить стороною людей, які не чують.

У західно-центральній Україні 26-річна Людмила Сурікова пояснила, що не чує сирен повітряної тривоги, які попереджають про атаку. Вона вдячна за допомогу, надану командами Off-The-Grid.
«З нами, глухими людьми, не намагаються спілкуватись, тому ми ізольовані, коли справа доходить до війни, — сказала жінка. — Спілкування — це все, особливо на війні».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *