Зеленський на Кримській платформі: «Війна почалася з Криму і має закінчитися Кримом»

Зеленський на Кримській платформі: «Війна почалася з Криму і має закінчитися Кримом»

У вівторок президент України Володимир Зеленський виступив на другому саміті Кримської платформи, онлайн-зустрічі 60 країн і міжнародних організацій, пише Newsweek.

Серед спікерів були президент Польщі Анджей Дуда, який був присутній особисто разом із Зеленським; прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо; і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

«Україна достатньо сильна і потужна, щоб бачити перспективу для українського Криму, – сказав Зеленський. – Ми принесемо свободу громадянам України в Криму і відновимо справедливість щодо всіх, хто постраждав від репресій і знущань російських окупантів».

«Я знаю, що Крим з Україною, і чекає, коли ми повернемося. Я хочу, щоб ви всі знали, що ми повернемося. Нам потрібно виграти боротьбу з російською агресією. Тому нам потрібно звільнити Крим від окупації. Все почалося з Криму, і все закінчиться Кримом», – сказав Зеленський про війну України з Росією, цитуючи ув’язненого кримського активіста Нарімана Джеляла.

Українські лідери пообіцяли повернути Кримський півострів — окупований і анексований Росією після Революції Гідності 2014 року — і всю територію, захоплену російськими військами на Донбасі, де досі тривають важкі бої.

Останніми тижнями Крим неодноразово піддавався атакам з боку України: зброя далекого радіусу дії та безпілотники націлювалися на авіабази, транспортні вузли, склади логістики та командні центри. Напади викликали паніку серед росіян у Криму та зміцнили впевненість українців.

«З 24 лютого з окупованого Криму вони випустили 750 різних крилатих ракет по наших містах», – сказав Зеленський, зазначивши важливість півострова для російської війни.

У кримському Севастополі також знаходиться штаб російського Чорноморського флоту, який здійснює блокаду Чорного моря та блокує життєво важливі поставки зерна.

«Відновлення контролю України над Кримом стане історичним антивоєнним кроком у Європі», — сказав Зеленський, додавши, що він «впевнений», що Крим, як і решта нині тимчасово окупованої України, одного дня стане частиною Європейського Союзу, ключової української стратегічної мети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *