Чиновники з НАТО та Китаю влаштували публічну суперечку через війну в Україні

Чиновники з НАТО та Китаю влаштували публічну суперечку через війну в Україні

Високопоставлений чиновник НАТО протистояв китайському дипломату через неспроможність Китаю засудити російське вторгнення в Україну, посиливши напругу через війну на міжнародній конференції про Арктику, пише Bloomberg.

Надзвичайно відвертий обмін думками між адміралом Робом Бауером, головою Військового комітету альянсу, та Хе Рулонгом, послом Китаю в Ісландії, відбувся після виступу Бауера про роль НАТО в регіоні на щорічній Асамблеї полярного кола.

Бауер, офіцер ВМС Нідерландів, сказав, що Китай «не поділяє наших цінностей і підриває заснований на правилах міжнародний порядок». Китайський посланник виступив із залу, щоб кинути виклик Бауеру, сказавши: «Адмірале, з належною повагою, ваша мова та зауваження сповнені зарозумілості».

Це викликало заперечення з боку чиновника НАТО.

«У мене є до вас запитання, оскільки ви підкреслюєте принцип суверенітету та важливість міжнародно визнаних кордонів у світі, — сказав Бауер, викликавши оплески. — Я маю рацію, чи не правда? Так. То чому тоді можливо, що Китай досі не засуджує напад Росії на Україну?»

Погляд Китаю на «українську кризу» містить історичну перспективу, і світ повинен «зрозуміти першопричину», — сказав Рулонг, викликавши розсіяний сміх, коли назвав Китай «миротворцем у світі». Китай чинив опір закликам США засудити війну Росії в Україні, хоча на початку цього тижня Пекін заявив, що «стурбований» нещодавніми ракетними ударами Москви по цивільних цілях.

Генеральна Асамблея ООН засудила анексію Росією частини Сходу України під час символічного голосування в середу, проголосувавши 143 проти 5, 35 країн, включаючи Індію та Китай, утрималися, щоб схвалити резолюцію, яку підтримує Захід.

Асамблея Arctic Circle — це щорічне міжнародне зібрання, присвячене Арктиці, за участю урядів, організацій корінного населення та науковців.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *